I veckan kom ännu ett larm om giftiga kemikalier i hemmet. Den här gången var det stavmixern som var boven i dramat, eller snarare klorparaffiner som åtta av tolv testade modeller av stavmixrar läcker då de används enligt en ny studie. Min första tanke var att man därför bör byta ut sin stavmixer i plast till en i rostfritt stål istället. Men tyvärr var det inte så enkelt, klorparaffinerna kan nämligen finnas även i de rostfria modellerna då det används i skärvätskor inom metallindustrin och som mjukgörare och/eller brandskyddsmedel i plaster. Klorparaffinerna verkar finnas i kåpan just ovanför det roterande bladet i stavmixern. Detta gör att ämnet med andra ord hamnar i maten när vi mixar och att vi får i oss ett ämne som lagras i kroppen på samma sätt som till exempel PCB. Ett ämne som är förbjudet att använda i produkter sedan mer än 40 år tillbaka.

 

Klorparaffiner med korta kolkedjor (C8-C12) är mycket giftiga för vattenlevande organismer och kan ge skadliga långtidseffekter i vattenmiljön på grund av att de är stabila, svårnedbrytbara föreningar som lagras i miljön. Kortkedjiga klorparaffiner drabbar lever, njurar och sköldkörtel och är möjligt cancerframkallande. Läckagen som upptäcktes i studien omfattar klorparaffiner med såväl korta som medellånga kolkedjor.

 

Ska jag vara ärlig blev jag riktigt förbannad när jag läste det här. Och även rädd. För vad är det man använder när man gör de första smakportionerna till sitt lilla barn? Jo, stavmixern. Och vad är det man använder där man gör egen barnmat? Stavmixern. Med andra ord utsätts våra minsta och mest känsliga individer för gifter på ett tidigt stadium. Trots att vi föräldrar gör allt för att undvika det.

 

Jag är så fruktansvärt trött på att allt vi använder pumpas fullt med giftiga kemikalier. Att vi hela tiden utsätts för saker utan att veta om det eller kunna ta ställning eller för den delen ha möjlighet att välja bort. För även om man nördar ner sig i ämnet dyker det hela tiden upp nya studier som visar på att något som man inte har haft en tanke på är farligt. Vissa rycker på axlarna och säger att det inte är någon idé att bry sig, allt är ju farligt numera. Och att det är så små doser. Men jag tycker inte att man kan blunda för detta längre. Genom att strunta i alla larm och inte agera och högljutt säga ifrån kommer industrin att fortsätta att tillverka saker som är dåliga för våra barn, miljön och oss själva. Det är dags att vi alla står upp för och högt och tydligt visar att vi alla måste gör allt för att få en så giftfri miljö som möjligt.

 

Du kan faktiskt göra stor skillnad bara genom att ifrågasätta. Maila tillverkare och fråga i affären om varornas innehåll och farliga ämnen och se på så sätt till att tillverkare och försäljare inser att det här är en viktig fråga. Det är trots allt vi konsumenter som styr marknaden. Om en vara innehåller mer än 0,1 procent av en kemikalie som finns med på den så kallade ”kandidatförteckningen” har du dessutom rätt att få veta detta inom 45 dagar. Försök även att hitta miljömärkta varor. Då har det i alla fall gjorts en grundlig genomgång av varan för att undvika giftiga och farliga ämnen. Och köp ekologisk mat. Då får inga kemiska bekämpningsmedel användas.

 

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

 

Det kanske var bra att storebror mest åt ekologiska köpepuréer i alla fall...fast även jag gjorde hans första smakportioner med en stavmixer...med eventuella klorparaffiner på köpet.

 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress