3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 äggula
Kolafyllning
75 g smör, smält
1 ½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)
Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockt lager med kola! Öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall!
Garnering
2 pkt dubbel Daim, grovhackade
Till servering
3 dl vispgrädde
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.
3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).
4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).
6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.
Recept från tidningen Hembakat
Tar alldeles för mycket tid för mig om jag ska göra så för alla läsare som vill vara med. Stegen är jätteenkla och roligare när du själv väljer ut ditt favoritrecept som DU vill dela med dig av :)
//hundredkitchenstories.blogg.se
Nej asså. SÅÅÅ GOTT! Farligt gott om jag får gissa va?? Ser i alla fall så ut! :D
Kanske detta är en "kitchen story" du vill att fler läsare ska få se? Eller något annat recept du har? :) Jag har en ny ide på min blogg som heter "läsarrecept" som innebär precis det du nog kan gissa- att ni delar med er av era kökskreativiteter i syfte att vi ska hitta nya inspirerande recept och bloggar. Ber om ursäkt om du ej gillar sådana här kommentarer, men tycker du har en riktig kökstalang som är värd att dela med sig av till andra :)
//hundredkitchenstories.blogg.se