I dag är det min födelsedag men det är även något mycket viktigare. Det är nämligen Fashion Revolution Day.
 

Dagen har tillkommit på grund av att den 24 april 2013 omkom 1133 personer, och många fler skadades, när fabriken Rana Plaza kollapsade i Dhaka, Bangladesh. Tyvärr är det så att logistikkedjan inom modeindustrin ger än idag upphov till ett direkt lidande för många.

 

För att delta i Fashion Revolution Day kan du hjälpa till genom att till exempel ta en bild på ditt klädesplaggs lapp där det står var plagget är tillverkat, och dela denna med hashtag #whomademyclothes. På så sätt kan alla visa sitt stöd för en mer transparent logistikkedja inom modeindustrin. Tagga även företaget som har tillverkat klädesplagget så att de blir medvetna om att vi vill veta hur kläderna har tillverkats.

 

Själv lade jag upp bilden nedan på Instagram i morse.

"Hello @vila_global I just love your dresses and Im thinking of witch one of my favourites Im going to wear today at my birthday. But it also two years since the disaster in Rana Plaza and I really like to know #whomademyclothes"
 

I dag lanserar även smyckesmärket JohannaN Slow Fashion-uppropet, ett upprop för att väcka eftertanke, skapa en förändrad konsumtion och en mer hållbar modeindustri.

Slow Fashion innebär att sakta ner, ta hand om kläderna du bär och uppskatta bra kvalitet. Att välja kläder och accessoarer som är hållbart producerade eller second hand är även det Slow Fashion. En tidlös design och god kvalitet gör att plaggen kan bäras i många år och därför är Slow Fashion en motkraft för den snabba konsumtion som ofta är standard inom modebranschen idag.

www.slowfashionuppropet.se har JohannaN låtit göra en grafik samt en kortare film som visar på en ond cirkel som ofta kan uppstå och därmed blir modevärldens baksida. Grafiken vill peppa människor till att göra bättre val, utan att slå någon på fingrarna. Slow Fashion-uppropet vill uppmärksamma de problem som finns inom många delar av modebranschen och sedan uppmuntra till att skriva på för att försöka göra små
förändringar i sitt köpbeteende.

Genom att skriva på för Slow Fashion-uppropet tar du ansvar för din egen konsumtion och blir själv en del av de förändringar som behövs i industrin. Slow Fashion-uppropet uppmanar dig till eftertanke och att aktivt göra mer hållbara val.

 Bild lånad från Slow Fashion-uppropet
Anonym

happy birthday

Svar: Tackar :)
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress