Vi lever verkligen i en värld av tvära kast. Inte minst i sociala medier går det undan i en farlig fart. Det delas, taggas och skrivs saker hela tiden och så gott som varje vecka förundras jag över den brist på källkritik som så många verkar ha. Texter delas till höger och vänster utan att man reflekterar över varifrån texten kommer ifrån, om det som står stämmer eller om den skrevs i går eller för flera år sedan. Efterlysningar på folk från privatpersoner sprids också som en löpeld ibland och många gånger handlar det om fejkade texter där till exempel barn med skyddad identitet efterlyses av den person som barnen ska skyddas ifrån. Förr delade jag också lätt saker men nu är jag väldigt restriktiv och tänker både en och två gånger innan jag gillar, delar eller sprider saker i sociala medier.

 

Men egentligen var det något annat jag tänkte skriva om som också berör sociala medier och tvära kast. Jag tänker närmast på Instagram. Mitt instagramkonto, HemmahosKikan, har i dag 425 följare och det jag förundras över är den ständiga förändringen när det gäller följare. Plötsligt får man fem nya, tappar tre, får två nya och tappar fem. Någon lägger till en och tar bort igen samma dag. Många företag gör så har jag märkt, troligtvis för att man ska uppmärksamma dem och börja följa dem och sedan blir man själv borttagen. Man kan även köpa följare. Är inte det ett helt galet fenomen? Att man betalar för att se populär ut på Instagram. Är det så vi mäter framgång och popularitet numera? Oj, här är en person som har flera tusen följare. Den vill jag också vara vän med. Eller… Och hur kul är det att veta att några tusen av dina följare egentligen inte är ett dugg intresserade av vad du visar för bilder. Många kändiskonton blir totalt nerspammade i kommentarsfälten av folk som bönar och ber att man ska börja följa dem. Man bryr sig inte om att kommentera den aktuella bilden utan man tänker bara på sig själv. Galet själviskt…

 

Själv följer jag inte så jättemånga. Jag väljer några få för att inte tappa bort det bästa i flödet. Och jag kan också vara en hoppjerka när det gäller att ta bort konton jag tröttnar på. Men jag skulle aldrig få för mig att betala eller böna och be för att få följare själv. De som följer mig ska göra det för att de vill och gillar det de ser, och inte på grund av något annat.

 

Jag tror aldrig att jag kommer att få flera tusen följare för mitt konto är alldeles för spretigt. Jag visar ju bilder på outfits, vardagsbetraktelser, miljötips, smink, kulturarv, selfies osv i en salig blandning. Ofta har jag märkt att när det blir mycket miljö får jag följare som jag tappar när det sedan blir för många selfies och outfits. Men då vinner jag andra följare som jag i sin tur tappar när det blir för mycket kulturarv och vardagsbilder. Flest följare verkar de ha som håller sig till ett ämne och gärna visar jättefina bilder hela tiden. Typ enbart på stilrena vita hem om man ska vara lite krass. Jag följer själv några sådana konton och tycker att de är superinspirerande. Fast som sagt, för mig handlar det inte om att den som har flest följare när den dör vinner. Jag är spretig och gillar många olika saker och hoppas att ni som följer mig både här och på Instagram gillar blandningen.

 

Karina

Bra text! Jag har blivit lite trött på all yta i sociala medier: det kan bli påfrestande att bara läsa om hur lyckliga alla andra verkar vara (fast jag förstår att ingen lägger upp vardagstristessen), det skapar lätt prestationsångest hos mig.

Svar: Håller med dig. För inte sjutton kan alla vita vackra hem innehålla småbarn. Det ser inte ut så på bilderna i alla fall :) Nä, en blandning är det bästa tycker jag.
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress