Som jag nämnde i gårdagens inlägg var det på nyheterna om att Apoteket går ut och meddelar att de kommer att sluta att sälja produkter med såkallade cykliska silikoner efter att en EU-rapport varnat för att de kan vara skadliga i hårspray och hudlotion. Flera av våra vanligaste och mest populära kropps- och hårvårdsprodukter innehåller dessa. Kikar du i innehållsförteckningen på dina skönhetsprodukter är dessa märkta med Cyclopentasiloxane” eller ”Cyclotetrasiloxane det förstnämnda kan påverka levern och lagras i näringskedjan och det sistnämnda misstänks kunna påverka fertiliteten negativt och skada foster.
 
Cykliska silikoner finns framförallt i hår- och hudvårdsprodukter. De används för att göra hudkräm mjukare och lättare att ta på huden, eller i hårspray för att undvika att håret blir statiskt.

De cykliska silikoner som anses osäkra är:

  • Cyclopentasiloxane – den vanligaste varianten
  • Cyclotetrasiloxane
  • Cyclohexasiloxane
  • Cyclotrisiloxane
  • Cyclometikon
Detta låter ju inte som något man vill komma i närheten av precis. Kemisk-tekniska leverantörsförbundet, KTF, skriver i ett uttalande till SVT Nyheter att man anser att Apoteket är ”onödigt försiktiga” kring de cykliska silikonerna, och att man följer vidare forskning kring ämnena noggrant. Suck säger jag! Det är ju helt sjukt att vi dagligen ska utsättas för så mycket skit. Ett enkelt blodprov på dig och mig skulle visa att vi har massor av läskiga ämnen i våra kroppar och mer därtill i våra barn. Denna kemikaliecoctail är med all säkerhet en anledning till många av de sjukdomar vi har i dag.
 
Så vad kan vi göra för att minimera att vi utsätts för detta?
 
1. Använd färre skönhetsprodukter. Själv använder jag aldrig hårspray eller liknande stylingprodukter. Fick nog kemikalier så det räckte från detta under 80-talet...
2. De skönhetsprodukter som du använder ska vara ekologiska och så rena som möjligt. Tro för allt i världen inte att allt som säljs på Apoteket är bra (även om de nu tar sitt ansvar i den här frågan) utan köp märken som är exempelvis ECOCERT märkta och fria från läskigheter. Jag kommer att tipsa om fler favoriter inom kort men så länge kan ni kika på några tidigare inlägg jag gjort om produkter jag gillar nedan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anna

Gäller det bara Apoteket AB eller alla apotekskedjor?

Svar: Det gäller bara Apoteket AB om jag har förstått det hela rätt.
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress