I våras skrevs det en hel del om att det förekommer höga halter av arsenik i ris. I dag går Livsmedelsverket ut med rekommendationen att barn under sex år inte ska äta riskakor på grund av detta. Och att barn inte ska äta ris eller risprodukter mer än fyra gånger i veckan. Som risprodukter räknas till exempel risgrynsgröt, risnudlar, rismellanmål eller frukostflingor baserade på puffat ris.
 
"Vi visste redan att det fanns arsenik i ris. Det vi nu har kommit fram till är att vissa produkter på marknaden innehåller ganska höga halter. Bland annat så har vi ett råd om att barn som är under sex år inte bör äta riskakor. Och vi andra kan äta riskakor ibland beroende på hur mycket annat ris vi äter, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket till svt.

– Om man under många år äter produkter med arsenik i så ökar man risken för olika cancerformer, lungcancer och urinblåsecancer, säger Emma Halldin Ankarberg."

Tyvärr innehåller det ekolgiska riset lika höga halter på grund av att arsenik finns i berggrunden och grundvattnet på många håll i världen. Arsenik är ett av det mest cancerframkallande ämnen som finns och just ris har en förmåga att lätt binda arsenik medan det växer.

Hos Livsmedelsverket finns det bra information och de svarar på många frågor om ris och vad man bör tänka på. Själv ska jag slänga iväg ett mail till storebrors förskolechef i detta nu för att kolla så att de också ser över hur mycket risprodukter som de använder. Jag rekommenderar er andra att också göra det. Har man barnen på förskolan behöver man ju veta hur mycket ris de får i sig där för att se hur mycket man behöver dra ner på hemma.
 
Lillebror älskar risotto. Men vi har dragit ner på risätandet en hel del sedan de första larmen kom i våras.
 
Anna

På radion sa de idag att om man kokar riset i rikligt med vatten och sedan häller av vattnet när riset är färdigt minskade man mängden arsenik med 40-70% Vet du mer om hur det fungerar? Kan man tex skölja riset innan man kokar det gör att minska mängden eller frigörs arseniken först när man kokar det?

Svar: Ja enligt Livsmedelsverket kan man koka med ett överskott av vatten och sedan hälla bort. Så kommer jag att göra när vi äter ris. Tror inte att det hjälper att skölja innan utan det viktiga är att bli av med vattnet som ju i vanliga fall kokar in. Fast å andra sidan skadar det kanske inte att skölja oxå.
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress