Jag älskar appar och tycker att det är roligt att testa nya som dyker upp. Därför tänkte jag att jag skulle tipsa om ett gäng som hjälper dig om du vill leva mer miljövänligt och ekologiskt. Jag använder inte alla dessa frekvent men jag har samtliga i min telefon. Vet ni några fler bra får ni gärna tipsa.
 
 
 
Det här är inte en regelrätt app utan en webbapplikation som man dock kan lägga direkt på skärmen som en länk. Det är forskare vid Stockholms universitet som har utvecklat enden för att informera och vägleda konsumenter om problematiska kemikalier i populära konsumentvaror.
 
 
Med appen Kasta rätt blir det enkelt att källsortera och hitta närmaste återvinningsställe. Du kan även ge bort det som är för bra för att slängas - direkt i appen. Kasta rätt är i första hand utvecklad för invånarna i Karlstads kommun men kan användas i hela Sverige.
 
Har du någon gång sett en skrotbil, ett båtvrak eller en dumpningsplats och velat göra något åt det? Med den här appen kan du rapportera nedskräpning. Ta ett fotografi med din telefon och skicka in till Håll Sverige Rent. Med din hjälp kan de i ett första steg dokumentera och kartlägga nedskräpningen. I dagsläget kan de inte lova att skräpet försvinner - men de kommer att arbeta hårt för att få ordning på problemet.
 
 
 
Med köttguiden får du vägledning när du handlar kött. Rött ljus – undvik, påverkan på planeten är alldeles för hög. Gult ljus – var försiktig, utmaningar finns inom miljö och/eller djurvälfärd. Grönt ljus – ät måttligt, om du äter kött välj ur denna kategori.
 
 
 
Precis som köttguiden så är fiskguiden en vägledning när du ska handla. Även här gäller indelningen i grönt, rött och gult.
 
 
 
Ekoappen är en app framtagen för att underlätta för konsumenter och företag att hitta produkter eller tjänster som är ekologiska, miljövänliga och/eller fairtrade. För företag är tjänsten därför ett väldigt bra sätt att synas på och även ett sätt att hitta nya produkter på. Ekoappen är gratis att ladda ner, vilket ökar spridningen markant. Både turister och de som vill upptäcka sin egen stad har användning för denna medvetna app.
 
 
Vad betyder märkningen? Hitta märkningarnas betydelse och innebörd snabbt och enkelt. Appen innehåller de vanligaste märkningarna och certifieringarna vi möter i handeln.
 
 
 
Säsongsmat hjälper dig att hitta klimatsmartare, nyttigare och godare mat; mat som är i säsong just nu
 
 
Här kan du söka fram information om olika ämnen och se hur de påverkar vår hälsa.
 
Med appen Bonde På Köpet kan du snabbt och enkelt ta reda på om maten i butiken kommer från svenska bönder.
 
 
 
Alla tillsatser som används i livsmedel är testade, godkända och har bedömts som ofarliga vid normal användning. Trots det är många konsumenter bekymrade. Den här appen ger dig möjligheten att lära dig mer om livsmedelstillsatser. Den förklarar vad tillsatser är och varför de finns i vissa livsmedel. Med mer kunskap och med utgångspunkt i dina egna värderingar kan du sedan själv avgöra vilka tillsatser du vill undvika och vilka du kan se nyttan med.
 
 
Grön Guide är Naturskyddsföreningens app för dig som vill göra miljösmarta val i vardagen – utan att behöva drabbas av jobbiga pekpinnar och dåligt samvete.
 
 
 
 
 
 
Sara

Tack för bra tips i denna appdjungel. Tre har jag redan laddat ner och ska fördjupa mig i.

Maria

Tack för suverän applista! Måste bara tipsa om CosmEthics, där man kan söka på produkter och se vad de innehåller och själv bestämma hur "hårt" filter du vill ha på produkterna :)

emmy

Bra tips! Länka dock gärna också till exempelvis Google Play; alla har inte Iphone.

Tanja

Hej.
Jag gjorde precis en fil i gruppen giftfria barn på Facebook som handlar om bra appar. När jag sökte så hittade jag din sida så jag har kopierat din text rakt av och lagt din sida som referens till varje app. Är detta ok? Annars får jag göra om och göra rätt.
Mvh Tanja

Svar: Förlåt för sent svar men det är helt ok :)
Kikan

Ninnie Sjösten

Hej!

Vad fint att du har skrivit om min app, Ekoappen! Tack! :)

Med värme,
Ninnie

Svar: Vad roligt att höra. Kram!
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress