Ända sedan Kemikalieinspektionen publicerade sin rapport Tillsyn av plastvaror 2015 nu i dagarna, där det  framkom att det påträffades förbjudna kemikalier i nästan var tionde vara av plast som analyserades, har jag undrat vilka produkter det gäller. Är det något jag har eller har haft i mitt hem? Det nämndes ju en haklapp och ett regnskydd till en barnvagn exempelvis. Så jag mailade Kemikalieinspektionen och bad att få listorna skickade till mig. Med fasa ögnade jag igenom tabellerna och insåg att haklappen heter Skummis och kommer från Färg och form. Just en sådan haklapp som jag hade till min äldste son (fast med ett annat motiv) när han var liten. Innan jag blev lite mer hardcore eko och tillika kemikaliedetektiv...Denna innehåller alltså höga halter av ftalaterna DIDP och DINP

Jag vet att det inte finns någon anledning att gripas av panik. Vi utsätts för så sjukt många olika farliga ämnen i vardagen. Vi andas in avgaser i väntan på bussen, får i oss en cocktail av ämnen via det vi äter, pillar på elektronik som släpper ut otrevligheter. Och så kan jag fortsätta i oändlighet. Men detta gör mig framförallt förbannad. Heligt förbannad! Hur är det möjligt att ämnen som är hälsofarliga fortfarande kan finnas i produkter till våra barn? Och i saker, som i det här fallet en haklapp, som är direkt kopplade till vad de får i sig när de äter.

Jag känner att nu räcker det. Nu får det f-n vara nog! För dessa är ju bara några av alla de produkter som finns på marknaden som råkade komma med i testet. Tänk så många andra det finns....

Nedan ser ni en lista på de produkter där gränsvärde i lagstiftningen överskrids och varan med andra ord är olaglig.
 • Diono - Regnskydd Paraplyvagn, Diono, Babyland Online Nordic AB (Höga halter av SCCP och DEHP vilket är en ftalat som är förbjuden att använda i leksaker och barnavårdsartiklar som kan stoppas i munnen)
 • Haklapp, Skummis, Färg och Form Sweden AB (höga halter av DIDP och DIMP vilket är ftalater som är förbjudna att använda i leksaker och barnavårdsartiklar som kan stoppas i munnen)
 • Yoga/Pilates Matta, Abilica, Mylna AB (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja)
 • Skrivplatta, Office D, Office Depot Svenska AB (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja)
 • Väska, Mayhem, SBI Sport AB (höga halter av kadmium)
 • Fodralväska, Dolce Vita, Husby-Rekarne Transport AB (skal-man.se) (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja)
 • Förpackning badkarsmatta, Duga, Albert & Herbert Överskott i Hudiksvall AB (höga halter av kadmium)
 • Badrumsmatta, Core, Jysk (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja)
 • Badrumsmatta, Sympatex, Jula (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja)
 • Duschslang, Cur Aqua, Jula (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja)
 • Duschdraperi, Facebook, Sortiment.se (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja och även kadmium)
 • Förpackning till duschdraperi Dollarstore, Dollarstore (höga halter av kadmium)
 • Skyddshuv till förhöjd odlingslåda Mini, Pop Up Cloche Cover for grow bed, Willab Garden AB (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja)
 
Utöver dessa som alltså innehåller ämnen som gör att varan är förbjuden så finns ett gäng på listan där varan innehåller mer än 0,1 % av ett eller flera ämnen på kandidatförteckningen, och då ska företagen informera om innehållet (andra företag som köper varan ska få informationen automatiskt och en konsument ska få den på begäran).
 
Efter en snabb googling ser jag att flera av produkterna fortfarande finns ute på marknaden...
 
Haklappen Skummis från Färg och form som innehåller höga halter av DIDP och DIMP vilket är ftalater som är förbjudna att använda i leksaker och barnavårdsartiklar som kan stoppas i munnen.
Anonym

Nä, usch vi har också haft den haklappen. Den åkte ut för bara några dagar sedan då vi hade plastrensning här hemma.

Anonym

Nä, usch vi har också haft den haklappen. Den åkte ut för bara några dagar sedan då vi hade plastrensning här hemma.

Karin

Det läskiga är att de (om jag förstått det rätt) bara testade 160 slumpvist utvalda produkter så det kan finns massa andra saker man har hemma som innehåller gifter som inte är känt därför att de inte testats! Själv är jag ganska bra på att välja bort plast i barnrummet men har fortfarande en hel del kvar i köket.

Anonym

Blir verkligen mörkrädd! Och så känns det så tragikomiskt att en yogamatta, där yoga då ska vara något positivt ur hälsoperspektiv innehåller dessa mängder SKIT. Blir så förbannad och äcklad och håller verkligen med dig: det räcker nu! Kram Tina (away of living)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress