De senaste dagarna har det kommit nya larm om giftiga kemikalier i våra hem. Bland annat hittade  Kemikalieinspektionen vid stickprov farliga kemikalier i 82 av 160 plastvaror. I 20 fall var övertrampen så svåra att säljaren har anmälts till åklagare. Dessa gifter påträffades bland annat i en haklapp, barnvagnstillbehör och träningsutrustning.
 
Även om jag (tyvärr) inte är ett dugg förvånad är det trots allt bra att detta uppmärksammas så att alla faktiskt kan göra något för att förbättre situationen. Även om det är lätt att drabbas av kemikaliepanik så går det att systematiskt göra hemmet miljövänligare och giftfriare. Nedan hittar ni mina bästa tips på vad ni kan göra och vad vi har gjort än så länge. Listan är ett gammalt inlägg som jag har uppdaterat utifrån hur vi har det idag.
 

I barnrummet

Att undvika plastleksaker är svårt. Grabbarna har ärvt många leksaker och den tanke jag en gång hade om att helt undvika plastleksaker kom på skam ganska fort. Men jag har varit noga med att se till att de bitleksaker som lillebror har använt är helt giftfria.  Och om jag skulle ge ett råd till nyblivna och ännu inte plastförstörda föräldrar så är det att undvika bitsaker i plast så långt det går. Ett jättebra tips är giraffen Sophie. Den älskade min son och den är helt giftfri. Jag ska tipsa er om fler bitleksaker och andra bra leksaker inom kort.

Båda mina grabbar älskar Duplo och storebror även Lego och efter att ha rådfrågat Ulrika Dahl (kemikalieexpert på Naturskyddsföreningen) fick jag veta att just Duplo och Lego är ok, baserat på det vi vet idag. Så det känns ganska tryggt.

Jag tvättar alltid alla barnkläder innan barnen använder dem. Det finns mängder med kemikalier i kläder. Helst av allt ska man satsa på ekologisk och GOTS-märkt bomull och jag köper även mycket kläder på second hand. Då har förhoppningsvis alla läskiga ämnen försvunnit och dessutom är det bra för miljön med återanvändning.

Att våttorka barnrummet en gång i veckan är också bra. Då torkar man bort läskiga  ämnen som har hamnat i dammet. Vi har även målat väggar och tak med Lady Sensitive vilket är en färg som inte innehåller lika många läskiga ämnen som annan färg och nu senast tapetserade vi lillebrors rum med en giftfri och ekologisk tapet.

När det gäller nappar och nappflaskor har barnen gillat de vanliga napparna från MAM men i dagsläget finns det bättre alternativ i naturgummi att välja på. Till lillebror har vi uteslutande använt oss av glasnappflaskor. 

När det gäller tallrikar och bestick har vi använt vanliga teskedar och de gafflar vi själva använder samt vanligt porslin. Tyvärr även bambu som på senare tid visat sig innehålla melanin, så det går numera bort.

Jag har aldrig använt mig av våtservetter till barnen. Jag gör egna av papperstvättlappar. Varför man ska undvika de färdiga som i dag är väldigt vanliga kan ni läsa om här.

 

I köket

Jag har bytt ut alla plastredskap mot trä, porslin och metall. Framförallt plast som kommer i kontakt med värme bör undvikas. Jag värmer numera aldrig mat direkt i matlådan av plast utan lägger upp maten som ska värmas på en tallrik. Vi har lagt undna alla plastmatlådor och använder bara matlådor i glas och rostfritt stål. Stekpannan av teflon har jag kastat ut och numera använder vi bara gjutjärnspannan och stekspade av metall.

Vi försöker så långt det är möjligt att köpa ekologisk och närproducerad mat. När jag väljer produkter i affären är det framförallt KRAV och EU-ekologiskt jag väljer. Det är två märkningar med höga krav som jag litar på. (Jag återkommer med ett inlägg om detta). När det gäller frukt och grönsaker är det vissa saker som jag avstår ifrån att köpa om det inte finns ett ekologisk alternativ och det är bananer, vindruvor och paprika. Jätteräkor varken köper jag eller äter längre. Se filmen Anti scampi så kommer ni också att låta bli.

Jag försöker att undvika varor med allt för konstiga e-nummer. Om man tycker att det är svårt att hålla isär alla e-nummer kan man läsa mer på Äkta vara. Men om en vara är full av konstiga ämnen och har en väldigt lång innehållsförteckning, undvik den. Varför ska man stoppa i sig sådant som man inte vet vad det är liksom?

Vill ni läsa ett grymt bra och informativt inlägg om plast i köket och vad ni bör tänka på rekommenderar jag Ekomorsans inlägg Var börjar man plastbanta.

 

I badrummet

Jag har bytt ut samtliga skönhetsprodukter mot ekologiska produkter fria från läskiga ämnen. Jag har tidigare tipsat om olika produkter så kolla in kategorin Miljövänligt för fler tips eller lämna en kommentar om det är något särskilt ni undrar över. 

Till grabbarna använder jag än så länge bara vatten och lite tvål när det behövs. Schampo, duschcreme och andra sådana produkter är helt onödiga för små barn.

 

Städning

Jag använder knappt några rengöringsmedel alls. Till golven är det såpa som gäller och så även när vi ska rengöra ugnen. Sedan jag upptäckte mirakeltrasan har jag helt slutat att använda fönsterputs. I övrigt är det vatten och blöt trasa som gäller. Det tar bort det mesta. När det gäller diskmedel och tvättmeddel använder vi enbart sådant som är märkt med Naturskyddsföreningens Bra miljöval samt är oparfymerat. Och sköljmedel använder vi aldrig.  

På samhällsnivå

Jag tycker att det är viktigt att vara en ifrågasättande konsument och jag brukar ofta maila till företag och påpeka om jag tycker att något verkar konstigt eller om jag vill fråga om något specifikt ämne. Jag brukar berömma personalen i de affärer det finns många bra ekologiska alternativ och fråga efter de produkter jag saknar. För om ingen frågar vet ju inte affärerna vad det är vi vill ha.

Lite mer rabiat och barnslig brukar jag vara i köttdisken då jag högt brukar gå och prata för mig själv och säga saker som ”Dansk fläskfilé, nä fy sjutton det vill jag inte ha!”. Jag har fått en del konstiga blickar men ibland tror jag att folk vaknar till lite när de hör sådant. Vi köper enbart svensk kött, helst KRAV-märkt och närproducerat.

Det här blev en lång text och jag vet inte om någon orkar läsa till slutet. Men jag lovar att fortsätta med fler, kortare inlägg, med tips och tankar om hur man kan leva ett giftfriare liv. Håll utkik!

 

 

Anonym

Vilken bra genomgång! Enkel och pedagogisk. Skulle vilja tillägga att det är viktigt att dammsuga innan man våttorkar, för att undvika att gifterna i dammet följer med vattnet ut i naturen. :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress