Jag hittade ett inlägg om att åka kollektivt till och från jobbet som jag skrev för några år sedan. Då jag då och då får kommentarer om just detta, hur det är att inte ha tillgång till bil på veckorna trots att vi bor på mindre ort och jag har tre mil till jobbet, så återpublicerat jag texten här. Dock i något modifierad form då jag numera har möjlighet att åka tåg både till och från jobbet. Tyvärr kommer jag att bli tvungen att börja köra bil till hösten då storebror börjar skola och fritids som ligger en bit bort. Men dessa år som tågpendlare har varit fantastiska och jag hoppas kunna åka kollektivt i framtiden igen.

När vi flyttade från stan till en ort i en landsbygdskommun hade jag några krav. Ett av dem var att vi skulle kunna ha enbart en bil. Och då maken har den på veckorna skulle jag kunna åka kollektivt till och från jobbet.

Nu har jag åkt buss och tåg till mitt arbete ända sedan dess och det fungerar utmärkt. Då kan jag tillägga att jag både hämtar och lämnar på förskolan också. Är det krångligt? Nej. Svär jag ofta över sena bussar och tåg? Tvärt om, efter att jag har lämnat barnen på morgonen så går jag bara ner och tar tåget. 15 minuter senare är jag på jobbet. Även hem kan jag ta tåget och så snabbt som det går så skulle jag inte göra minsta tidsvinst genom att ta bilen. Nu har vi fördelen att bo nära både busstation, förskola och mitt jobb ligger så att jag ser Centralstationen från mitt fönster. Ändå är det många som undrar hur jag fixar att inte ha en bil till och från jobbet. Men när jag förklarar fördelarna blir många faktiskt lite avundsjuka.

Jag slipper skrapa rutor på vintern, slipper oroa mig för halt väglag och jag kan läsa en bok, vila, blogga, skriva eller vad jag känner för på vägen. Detta inlägg skrivs faktiskt i detta nu på bussen.

Och visst, någon gång har tåget varit inställt. Men jag skulle lika gärna kunna fastna i en bilkö eller få fel på bilen. Den enda skillnaden är att det oftast dyker upp en extrabuss eller liknande om kollektivtrafiken krånglar. Något som med största sannolikhet inte sker om du kör egen bil.

Så om du har möjligheten. Testa att åka kollektivt till och från jobbet under en månad. Kanske blir du positivt överraskad.

 Datorryggsäcken och iPhone-lurarna. Pendlarens två viktigaste accessoarer. 

Elisabeth Eriksson

Förrutom de fördelar med att åka kollektivt som du nämnt så har du också lätt att snabbt ta dig hem om du skulle behöva hämta barnen tidigare, det går ju många bussar och tåg, som kan passa. Jag åker också kollektivt in till stan, tar bilen till närmaste busstation (knappt 2 mil dit) och ställer bilen där. "Ta bilen när du måste och åk kollektivt när du kan" är en bra regel för mig.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress