23 september 2016

Jobbigt

Personligt

1. Vad ville du bli när du var liten?

Jag har egentligen alltid velat bli arkeolog. Jag minns så himla väl när jag läste om Pippi Långstrump som var sakletare och bestämde mig för att sakletare, det skulle jag också bli. Pappa förklarade att det hette inte sakletare utan arkeolog, och på den vägen blev det (bortsett från en period under tonåren när jag inte ville få skit under naglarna...).

2. Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?

Jag har som sagt alltid haft siktet inställt på arkeologi men det var ju då en period i början på högstadiet när jag funderade på annat. Jag minns dock inte vad jag tänkte mig istället. Jag har dock alltid drömt om att bli författare också.

3. Vilka var dina bästa / sämsta ämnen i skolan?

Mina bästa ämnen har alltid varit svenska och historia och mitt sämsta matte.

4. Vad gjorde du efter gymnasiet?

Först stack jag ut och tågluffade i Europa en månad och sedan jobbade jag i hemtjänsten några veckor. Efter det fick jag jobb på en fabrik som var underleverantör till bilindustrin. Där jobbade jag som montör i ett år innan jag började plugga på universitetet.

5. Vilket var ditt allra första jobb?

Mitt allra första jobb var som turistinformatör hemma i Hedekas. Det var ett jobb som kommunen ordnade till skolungdomar. Turistinformationen lånade bibliotekets lokaler och det passade utmärkt då jag läste massor på lediga stunder.

6. Vad har du haft mer för yrken?

Vårdbiträde, guide/receptionist på museum, ung-reporter på Bohusläningen, arkeolog på Sicilien, arbetsledare, arkeolog på Skogsstyrelsen, inventerare av betesmarker åt Jordbruksverket, gis-redigering, jobbat med diarieföring och arkiv, webbredaktör.

7. Vad går ditt nuvarande jobb ut på?

Jag arbetar på Länsstyrelsens landsbygdsavdelning som projektledare för ett projekt som går ut på att minska avståndet mellan konsument och producent inom animalieproduktionen i länet men jag är även redaktör för en tidning och ett månadsbrev. Jag är även med och anordnar kurser i hur man via historiskt digitalt arkivmaterial kan få fram information om olika platser samt gör en hel massa annat som rör landsbygdsutveckling.

8. Vilka är dina starka / svaga sidor på ditt jobb?

Jag är alltid positiv och lösningsorienterad samt (vad jag har hört) en trevlig person att jobba med. Sedan är jag en inspiratör som gärna drar igång saker men som kan tröttna längs vägen. På jobbet ser jag dock alltid till att avsluta mina projekt, värre är det på det privata planet...

9. Nämn något som du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb?

Jag är väldigt stolt över att jag som 24-åring och nyutexaminerad arkeolog lyckades arbetsleda fler än 16 personer under två år. Jag och en kollega byggde mer eller mindre upp hela verksamheten och det var många gånger väldigt slitsamt men gav mycket skinn på näsan och massor av erfarenhet.

10. Vad skulle du vilja jobba med om du inte hade det yrke du har i dagsläget?

Jag skulle kunna tänka mig att arbeta mer med miljöfrågor i någon form. Kanske som hållbarhetssamordnare eller liknande. Fast mest av allt skulle jag vilja skriva böcker.

11. Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?

Svår fråga...jag har jobbat med många olika saker och alltid lyckats hitta något positivt även i arbetsuppgifter som jag ogillat. Men att enbart göra samma sak dag ut och dag in år efter åt hade jag nog inte pallat. Jag behöver förändring och möjlighet att utvecklas. Därför trivs jag bra på Länsstyrelsen då vi jobbar med så otroligt många olika saker.

12. Vad gör du om fem år?

Om fem år jobbar jag kvar på mitt nuvarande jobb men mer inriktat på kulturmiljövård i olika former. Och så har jag gett ut minst en bok.

Numera räds jag inte smuts under naglarna. Här är jag när jag jobbade på en utgrävning på Sicilien och var konstant dammig i flera veckor.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress