Jag älskar historiska kartor och har flera stycken här hemma med lokal anknytning. Till exempel en från 1784 över vår fastighet och dess närområde och den äldsta kartan över Bohuslän från 1600-talet. Vi har verkligen en otrolig kartskatt i Sverige och visste ni att de även finns digitaliserade och tillgängliga för alla?
 
På Lantmäteriet finns tjänsten Historiska kartor och där går det att gå in och se alla kartor som finns över just den plats du är intresserad av. Jag har ju läst en hel del historia occh även kurser i hur man läser och tolkar historiska kartor och det är SÅ spännande. Jag har även haft förmånen att få hålla kurser i digitala historiska källor och det är alltid delen som rör kartor som väcker mest intresse. Det finns otroligt mycket spännande att uptäcka och kartorna är ofta små konstverk i sig och är därmed lämpade för att skrivas ut och ramas in.
 
Därför passade det perfekt att ge bort just en inramad karta till våra vänner i inflyttningspresent när de nyligen flyttade in i sitt nya hus. Jag hittade en från 1772 som var riktigt vacker och detaljerad och där det gick finfint att läsa ut vad som var vad på den tiden.
 
 
Här ser ni kartan med tillhörande beskrivning under.
 
 
Lägg märke till de vackra detaljerna i form av kompassrosen och banderollen med beskrivningen av vad det rör sig om för karta.
 
 
I kartan finns det bokstäver och siffror som sedan återfinns i beskrivningen så att man kan läsa vad varje del innefattade i form av åker, äng och betesmarker. På detta sätt får vi veta exakt hur marken brukades på Holma den 3 oktober 1772. Ofta går det även att finna en hel del spännande information om själva lantmätaren om man gör ytterligare efterforskningar.
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress