Nu är det snart dags för många små att börja på förskolan. Förra året vid den här tiden gjorde jag ett inlägg om vad barnen kan tänkas behöva när de ska börja på förskolan sett ur ett giftfritt och hållbart perspektiv.Och eftersom det var ett väldigt uppskattat inlägg kör jag en repris men med några uppdateringar.
 
Jag kan få lite ångest när man läser i bloggar och tidningar om alla tusen plagg, prylar och grejer som barnen bara måste ha när det egentligen nog mest handlar om vad föräldrarna tycker är roligt att köpa.
 
För mig är det exempelvis viktigare att mina barn har ett par bra och giftfria skor istället för femtioelva par som innehåller saker som är dåliga för hälsan och miljön. Men i vilket fall som helst kommer här en liten lista på vad som kan behövas och som förhoppningsvis kan hjälpa er i djungeln av prylar och plagg. Vi har ärvt och köpt mycket på second hand men när man behöver köpa nytt finns det en hel del att välja mellan. Sedan vet jag många som har en dubbel uppsättning av allt för att slippa bära fram och tillbaka till förskolan. Vi har inte gjort så utan släpat med oss fram och tillbaka istället. Men det får man själv avgöra vad man tycker fungerar. I dagsläget finns det mängder med bättre och miljövänligare märken att välja på men nedan finner ni mina favoriter i dagsläget.
 
  • Väska
  • Skor
  • Gummistövlar
  • Regnkläder
  • Överdragskläder
  • Bomullsfleecetröja
  • Vantar och mössor
  • Underställ
  • Vinteroverall
  • Filt och åkpåse
 
Väska
En liten väska kan vara bra att ha att stoppa det kära gosedjuret och eventuella nappar och extrakläder i. Vi har haft Fjällrävens minikånken till båda våra små. De är praktiska och hållbara och finns i massor av olika färger.
 
 
Bilder lånade från Fjällräven
 
Fjällräven är dock inte en ekologisk väska och innehåller en sittdyna i skumplast gillar man inte det finns det andra fina alternativ. Ryggsäckarna fårn Coq en Pâte är till exempel helt giftfria och GOTS-märkta.
 
Bilder lånade från Good for kids
 
Skor
Med största sannolikhet äger ditt barn redan ett par skor men om ni behöver köpa nya så är mina två absoluta favoritmärken Kavat och Veja. De kostar visserligen lite mer men de håller och innehåller inga läskiga ämnen. Vissa av vinterkängorna från Kavat som har använts flitigt här syns knappt att de är använda och de brukar därför vara ett bra andrahandsvärde på dem. När det gäller vinterstövlar har vi kört med Kavats stövlar som är fodrade med ull i flera vintrar nu och de är perfekta. Enkla att ta på för barnen och håller foten varm och torr.
 
 
Gummistövlar
Ett par gummistövlar är ju ett måste för småskruttar som brukar ha en förkärlek för att hoppa i vattenpölar. Vi har alltid kört med Tretorn som är grymt bra och dessutom tillverkade i naturgummi som är giftfritt och med andra ord fritt från tungmetaller och PVC. Vi brukar köra på ett par vanliga gummistövlar som används på vår och sommar och så länge det inte är kallt. Sedan går vi över på ett par fodrade när det blir kallare. Vi kör med Tretorn även när det gäller fodrade gummistövlar.
 
Bilder lånade från Tretorn
 
Regnkläder
Ett ordentligt regnställ är även det ett måste för de små när de börjar på förskolan. Vi har kört genomgånde med regnställ från CeLaVi, Abeko och nu senast Didrikson. Just CeLaVi har fått ganska dåligt betyg i olika tester när det gäller att hålla emot väta men jag tycker att de har fungerat toppenbra och lillebror kommer att ärva storebrors regnställ efter hand. Våra barn har haft ett vanligt regnställ och ett fodrat. De fodrade regnställen är fodrade med fleece vilket ju är ett allt annat än bra material, i vart fall när det handlar om polyesterfleece vilket det oftast gör. Dessa släpper ifrån sig mängder av microplast varje gång de tvättas och är tokdåligt för miljön. Vi har dock haft ett par ärvda fodrade regnställ och jag har haft svårt att välja bort just dessa då de är väldigt praktiska. Men nästa gång jag är i behov av att köpa ett fodrat ställ ska jag ta mig en ordentlig funderare då jag inte vill köpa någon ny fleece.
 
 
Fleecetröjor
Och när vi ändå snackar fleece. Just fleece-kläder är ju något som har blivit så otroligt vanligt och plagg i detta material ser man i alla olika former. Men som jag precis skrev är fleece en otroligt stor miljöbov och ett riktigt skitplagg. Fleece är kort och gott gjort av plast (polyester)och även om det kan kännas mjukt och skönt så är det ett plagg som inte andas för fem öre. Det finns dock bra alternativ. Det finns både ullfleece och bomullsfleece. Både jag och storebror är tokförälskade i bomullsfleece-jackorna från Freds world by green cotton. De är helt ljuvliga och rekommenderas varmt.
 
Finfina bomullsfleece-jackor från Freds world hittar ni bland annat hos Sportkladeronline
 
Överdragskläder
När storebror började på förskolan körde vi länge utan överdragskläder. Han använde helt enkelt sina regnkläder som överdragskläder och det fungerade finfint. Men sedan ärvde vi några skalplagg och jag köpte även några på secondhand och jag insåg då att de är väldigt praktiska. De passar utmärkt på hösten och våren när det är för varmt för fodrade kläder men för kallt för att gå utan. Och dessutom skyddar de ju de vanliga kläderna så att de håller längre. Good Enough Tess har gjort en bra sammanställning över regn- och skalkläder som inte innehåller otrevligheter och som ni kan finna på de vanliga kedjorna.
 
Vantar och mössor
Några vantar och mössor är också bra att ha. Men det är ju i regel sådan man redan har till sina barn. Regnvantar är toppen när barnen ska vara ute och leka i regn och rusk.
 
Underställ
Själv är jag helt ull-frälst. Ull är det absolut bästa materialet och slår alla underställ tillverkade av polyester med hästlängder. Förrförra året fyndade jag ekologiska ull-underställ till lillebror på Coop och storebror fick ett från Freds World. Tyvärr är storebror superkänslig mot allt som killar så han ratade detta men lillebror har ännu inte uppvisat några probblem med "kill" kopplat till ull. I år ska jag testa att köpa ett annat ull-underställ till storebror. Ull-underställ kan vara ganska dyra så spana på rea, second hand och att om du köper nytt är andrahandsvärdet bra så det går att få igen en peng. Det finns grupper på Facebook där det går att göra bra fynd så som Ekoteket och Ylle- och sidenkläder köpes/säljes/bytes/skänkes.
Bild lånad från Nöstebarn
 
Vinteroverall
Vi har testa lite olika märken så som Abeko och Villervalla men har nu fastnat för Didriksson. Lillebror får tacksamt ärva storebrors avlagda ett tag till.
 
Filt och åkpåse
Vi har haft turen att ha våra barn på en förskola som låter barnen sova middag utomhus i sina vagnar. Då gäller det att ha en bra åkpåse och varma filtar. Vi har en helt underbar ekologisk ullfilt till lillebror från Klippan och en åkpåse. Åkpåsen är tyvärr fodrad med fleece och har hängt med ett tag men det finns några bättre alternativ om man vill köpa nytt. Eller varför inte göra som Living by Miriam och sy en egen.
 
Ekomorsan

Älskar dina tipslistor 👌🏻

Svar: Tack darling! ❤️
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress