Saffranskolapaj

Recept / Permalink / 0
Första gången jag såg detta receptet skymta förbi på Facebook så gjorde jag en skärmdump då det lät så ljuvligt gott. Saffranskolapaj...bara smaka på det ordet liksom.
 
Så i helgen när vi skulle bjuda på middag före Tomtetåget var jag tvungen att göra den här till efterrätt. Och jisses vad god den blev. Mäktig? Ja verkligen. Söt? Oerhört. Åt jag mer än jag borde ha gjort? OM jag gjorde.
 
Det började dock med att jag brände kolan totalt så jag fick skicka maken till affären för att köpa nya ingredienser. Men andra gången gick det bättre och det blev ju helt galet gott. Den här kommer jag att göra fler gånger.
 
 
 
Du behöver:

200 g pepparkakor
75 g smör
 
100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl vit sirap
0,5 g saffran
25 g vit choklad

Gör så här:
1. Mortla pepparkakorna till smulor. Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna.
2. Tryck ut i en pajform. Ställ i kylen i 15 minuter.
3. Smält smöret till kolan i en kastrull.
4. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp och koka utan lock tills smeten når 122-123 grader, rör om då och då.
5. Häll smeten i pajformen. Låt svalna något, ställ sedan i kylen och låt stelna helt.
6. Skär upp i bitar och dekorera med lite smält vit choklad.
 
 
Vit choklad på toppen gjorde susen.
 
 
Kolla in det tjocka lagret kola...
 
 
Serverad på vackra loppisfynd så klart.
Till top