Nu kommer jag att ta upp ett ämne som jag länge har utelämnat här i bloggen för att jag vet att det lätt leder till upprörda känslor och hårda ord. Men nu orkar jag inte tiga still. Jag snackar om kött och klimatdebatten som gått varm nu ett tag.

Jag sticker inte under stol med att jag äter kött. Jag har dessutom tagit jägarexamen och har inga problem med hela "äta någon annan levande varelse grejen" Jag håller dock med om att vi behöver dra ner på vår köttkonsumtion i stort, precis som vi behöver dra ner på överkonsumtion i det stora hela. Och inte minst bör vi alla se över vårt matsvinn som är galet stort, i genomsnitt slänger vi svenskar 107 kg mat och dryck per person och år. Ni kan läsa mer hos Hungrig.nu där ni även kan läsa följande:

"Produktion av livsmedel står för nästan 25 procent av den totala klimatpåverkan. Att producera den mat vi kastar bidrar med 1.9 miljoner ton koldioxid per år till atmosfären, lika mycket som utsläppen från 700 000 bilar. Dessa utsläpp påverkar både miljö och hushållens ekonomi. Ett stort resursslöseri - helt i onödan."

Det som irriterar mig och har stört mig ett tag nu är när folk slänger ur sig att de ska sluta äta kött "för miljöns skull" utan att ha funderat så mycket mer på det än så. Det är liksom en trendig grej att säga 2017 och något som ju "alla" andra gör. I nästa ögonblick bokas det en flygresa eller två till andra länder där det äts scampi för glatta livet. Och missförstå mig inte nu, ingen kan göra allt och alla kan höra något. Jag vet! Det tjatar jag ju alltid om själv. Men vi har en oerhört bra köttproduktion här i Sverige som vi bör värna om. Liten andel antibiotika och djur som får vara ute mycket. Djur som dessutom behövs för att hålla våra marker öppna. Så istället för att sluta äta kött helt (om du egentligen inte känner för det), dra ner på köttintaget och se till att äta bra kött. Ät svenskt, närproducerat och gärna ekologiskt. Kolla upp var närmsta producent finns och ta gärna kontakt med denna. Kanske kan du åka dit och kolla hur det ser ut till och med. I dag är det många som har tappat kunskapen om hur mat blir till, avståndet från varifrån till produkten kommer ifrån och tills den hamnar på tallriken är större en någonsin. Det skapar oro och en rädsla för vad det är vi faktiskt äter. Därför behöver vi lära oss mer om vad vi stoppar i oss, hur saker produceras och tillreds innan vi uttalar oss om hur det är.

Fråga på restaurangen nästa gång du äter kött varifrån det kommer och tacka nej om ursprunget inte är svenskt eller om det är okänt.

Och kolla gärna upp vad det du ersätter köttet på tallriken är för något. Soya, osv är inte heller så värst bra för miljön.

Och har du som läser detta helt slutat äta kött, tro mig jag respekterar ditt val. Jag kommer inte att försöka omvända dig. Så snälla, respektera mitt val du också.

Så nej, jag kommer inte att sluta äta kött för miljöns skull. Jag kommer dock fortsätta att äta bra, svenskt kött som jag vet var det kommer ifrån. I måttliga mängder. Och bli bättre på att inte slänga mat. Det och mycket annat, DET gör jag för miljöns skull.

Pernilla / Ekoenkelt

Helt rätt - köttproduktion och konsumtion är dessutom ett måste i vissa delar av världen där gräsbete i stort sett är enda matproduktionen man kan ha. Bättre att då välja vego ofta och äta riktigt bra kött när man väl ska äta det! Nu är jag förvisso vegetarian, men jag håller helt med dig i ditt resonemang.

Svar: Men precis! :)
Kikan

Pernilla

Tycker precis likadant! Jag äter vegetarisk flera dagar i veckan, men jag vill inte bli vegetarian. Istället väljer jag bra kött när jag väl äter det. Jag växte upp på landet med en farfar som var bonde med köttdjur (dvs kor som föddes upp för att slaktas). Tror att det är en anledning till att jag inte har problem att äta kött, trots att jag vet att det har varit gulliga levande djur.

Pernilla

Tycker precis likadant! Jag äter vegetarisk flera dagar i veckan, men jag vill inte bli vegetarian. Istället väljer jag bra kött när jag väl äter det. Jag växte upp på landet med en farfar som var bonde med köttdjur (dvs kor som föddes upp för att slaktas). Tror att det är en anledning till att jag inte har problem att äta kött, trots att jag vet att det har varit gulliga levande djur.

Pernilla

Tycker precis likadant! Jag äter vegetarisk flera dagar i veckan, men jag vill inte bli vegetarian. Istället väljer jag bra kött när jag väl äter det. Jag växte upp på landet med en farfar som var bonde med köttdjur (dvs kor som föddes upp för att slaktas). Tror att det är en anledning till att jag inte har problem att äta kött, trots att jag vet att det har varit gulliga levande djur.

Svar: Precis, att välja bra kött och blanda med vegetariskt tycker jag är toppen :)
Kikan

Upplandskullan

Håller med!
Och angående att få sura kommentarer: vi i "ekobubblan" skulle nog behöva bli snällare mot varandra. Det går att vara miljövänlig på många sätt, det är ingen "OS-gren" (var det du eller Ekomorsan som skrev det? Toppen var det hursomhelst...).

Svar: Det var jag :) Och tack!!!!
Kikan

Malin

Jag väljer att inte äta lika mycket kött som jag gjorde förr (och äter aldrig rött kött men det har jag aldrig egentligen gjort) just för miljöns skull och väljer också bort scampi och tigerräkor och allt jag inte vet var och hur det fiskades. Mycket för att jag sett Cowspiracy men också för att jag läst på själv och vet att betande djur i det stora hela inte "bara" håller marker öppna osv. men för att det skövlas skog och regnskog för att göra plats åt betande djur. Självklart kan man tycka att man "ska" hålla igång köttindustrin i Sverige, men för vems skull? Jag anser mig inte behöva hålla igång jordbruk och förse bönder med jobb mer än jag personligen måste hålla någon annan med jobb. Med det sagt så håller jag mig alltid till mig och vad jag ska och vill. Struntar i vad andra gör/äter. Det blir lätt en så infekterad debatt annars bara. Orkar inte bråka om det utan känner mig trygg i mitt val utan att andra gör samma sak. :)

Svar: Ja, det är väldigt lätt att detta blir en infekterad debatt. Det viktiga är, precis som du säger, att var och en får vara trygga i sina val utan att attackera andra :)
Kikan

Hanna Karlsson

Jag har börjat äta vegetarisk någon dag i veckan och tycker det är gott men jag skulle inte vilja sluta med kött helt.

Svar: Samma här, och då är det ju perfekt att kunna göra bra val.
Kikan

Anonym

Väldigt korkat inlägg... dels pga det Malin skrev men också pga din inskränkthet. Bara för att man äter vegetariskt innebär det inte att man måste äta soja.

Svar: Jag säger heller inte att man måste äta soja bara för att man är vegetarian men många lyfter sojan som ett så himla bra och miljövänligt alternativ vilket det inte är om man tittar på framställningen. Och jag tycker att det är mer inskränkt att kalla mig inskränkt och korkad baserad på ett blogginlägg.
Kikan

Annie

Hej! Jag tycker det är jätte gött att se att andra tar upp detta med "Jag är vegetarian men bara i mitt egna hem". Kudos till dig för det! En annan sak som jag stör mig på är de som väljer att ignorera tillgänglig information.

Detta med Tofu gjorde mig jätteledsen när jag fick reda på det! Tur att det finns mer än bara sojabönor. I jämförelse så är ju dock ändå en köttfri diet mer vänlig mot jorden än en med kött.

Som ni även tar upp. Detta ämne surnar väldigt lätt, i min åsikt så är detta till stor del för att många vägrar att överväga att se över vad ens val har för konsekvenser.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress