3 januari 2017

Maxa landsbygden

Jag har ju tidigare skrivit om att vi som bor på landsbygden ska hylla platsen vi bor på och att vi på så sätt är de bästa ambassadörerna för vår bygd. Nu tänkte jag tipsa om vad det finns att göra som landsbygdsbo om du vill påverka och skapa förändring. Och kanske hitta några nya vänner på kuppen.

1. Skriv ett medborgarförslag. Har du en bra ide' vad det än må vara, stort som smått. Formulera din ide och lämna in den som ett medborgarförslag. På så sätt måste politikerna ta ställning till den och har du tur tycker de att det är en lika strålande ide' som du. Gå in på din kommuns webbplats och läs om hur du går till väga.

2. Engagera dig i en förening. Det finns oftast massor med spännande föreningar på landsbygden. Hembygdsföreningar, samhällsföreningar eller idrottsföreningar. Kanske är du inte så intresserad av sport men brinner för sociala medier. Kolla om du kan få sköta den lokala klubbens Facebook-sida eller bygga en hemsida till någon annan. Kanske älskar du att baka och vill vara med och sälja dina fantastiska bakverk på nästa arrangemang.

3. Starta en förening. Kanske finns det ingen förening på orten som intresserar dig. Om du älskar att spela teater eller känner att du vill träffa andra som gillar att måla akvarell. Sätt upp en lapp i affären och efterlys likasinnade. De flesta orter har dessutom lokala köp och sälj-Facebook-sidor eller liknande. Lägg in en efterlysning där.

4. Saknar du någon form av service där du bor? Inventera vad som faktiskt redan finns och kolla om det finns möjlighet att samverka på olika sätt. Kanske kan butiken utvidga sin service med olika tjänster eller finns det möjlighet att gå samman och köpa in sig hos någon grönsaksodlare om du vill ha tillgång till närodlade grönsaker.

4. Starta en studiecirkel. Kanske har du eller någon annan i din närhet specialkunskaper som är perfekta att dela med andra. Ett perfekt sätt är att starta en studiecirkel. Det är både gratis och enkelt. Ta bara kontakt med Studiefrämjandet så hjälper de er.

5. Laga mat tillsammans. När jag var liten var vi en grupp som träffades med jämna mellanrum och lagade mat. Varannan gång lagade vi svensk och varannan gång chilensk mat. Detta är något som är ett perfekt sätt att lära känna andra kulturer på och få smaka ny spännande mat.

6. Gå samman. Tänk på att ingenting är omöjligt, bara olika svårt. Det är människorna som skapar utveckling och allt går bara ni vill. Och om ni samverkar. Även de största företag eller innovationer har startat som en tanke hos någon och genom att tillsammans brainstorma fram spännande idéer först och sedan fundera på hur ni går till väga kommer kreativiteten och fantasin leda er på rätt väg.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress