Jag ser det ibland i olika miljöforum jag är med i. Ängsliga frågor från föräldrar som försiktigt påpekar att de inte har råd att köpa enbart ekologisk mat till sin barn men undrar hur de ska prioritera för att undvika de värsta råvarorna. 


Det är lätt att svara att det inte behöver vara dyrare att äta bra, att det handlar om prioriteringar. Eller att barnen är viktigare än att köpa någon onödig pryl. Men för någon som lever på existensminimum där du måste vända på varenda krona är det inte så lätt. 

För dem är mina inlägg om köpstopp, plastbantning och second hand-shopping som ett hån. För det som jag dunkar mig själv i ryggen för är för dem ett måste och en vardag. För dem är tanken på att kasta ut de få leksaker barnen har och byta ut dem mot dyra miljövänliga prylar en otänkbarhet. 

Det är därför som jag tycker att ekologiskt och giftfritt borde vara normen. Och som förälder ska du inte behöva fundera på huruvida de leksaker dina barn har eller den mat du köper är fria från otrevliga ämnen. Och jag hoppas verkligen att den gröna utveckling som vi ser i dagsläget är ett steg i rätt riktning. Det ska helt enkelt inte vara en klassfråga att köpa giftfria eller ekologiska produkter. Det är något som alla ska kunna göra.


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress