Det finns två snackisar i olika miljögrupper på sociala medier som alltid skapar jättedebatt. Det ena är synen på vaccin och det andra är användandet av fluor i tandkräm. När det gäller vaccin har jag tidigare skrivit hur jag ställer mig till det och där står jag fast.
 
När det gäller fluor och tandkräm så använder vi oss av Zendium till barnen. Den innehåller fluor men är fri från andra ämnen som är mindre trevliga i form av exempelvis färgämnen och  Sodium Laruleth Sulphate (SLS) som kan verka irriterande på känsliga slemhinnor. Den finns i två olika varianter till barn, en för de allra minsta och en från fem år och uppåt. Jag anser att fördelarna med fluor överväger nackdelarna och därför skulle jag inte förespråka fluorfri tandkräm. MEN vi tar väldigt lite på tandborsten och det är något alla kan tänka på, att det inte behövs några stora mängder. Samt ser till att barnen spottar ut eventuella rester i handfatet. Det sistnämnda är inte lillebror så bra på ännu men storebror spottar för kung och fosterland.
 
Vi vuxna kör också med Zendium och jag tycker att den fungerar finfint. När det kommer till tandborstar så varierar vi oss lite. Jag är inte rabiat på den biten så numera har barnen ofta tandborstar som de har fått välja själva i affären, ibland får en kompromissa för att få en sådan viktig sak som tandborstning att gå lätt. Men vi använder även sådana som är mer miljövänliga och inte tillverkade i plast. Det går ju åt en och annan tandborste under en livstid så då känns det bra att använda en som till största delen går att kompostera som den jag har just nu som jag har beställt från Approved by Ekomorsan.
 
Även de fina tandborstglasen som barnen har är tillverkade i bambu och kommer från Jack n Jill. De är också komposterbara om en skulle tröttna på dem eller om de skulle gå sönder. Jag hoppas dock att de får hänga med länge då jag tycker att de är himla fina.
 
 
Johanna

Hej! Jag var också skeptisk förr mot alla som var emot flour och vaccin, sen läste jag på massor och nu har jag mer tvivel. Jag tror att flour behövs för att barn äter dålig kost.

Mitt ifrågasättande för vaccin började när man satte in hepatit b vaccin i barnvaccinationsprogrammet. En sexuell, blodsmitta? Och varför döljer de den verkliga statistiken, att sjukdomarna höll på att försvinna redan innan vaccinet kom? Det startade igång ett ifrågasättande hos mig. Eftersom att de såklart är en risk med alla vaccin och en enorm pengaindustri, så borde alla bli mer ifrågasättande, och ha en mer öppen debatt för att vi ska kunna lära oss och bli bättre. Jag är varken för eller emot. Jag är emot vissa vaccin, mängderna och skulle gärna se drickvaccin i framtiden. Vi har ett utmärkt reningssystem och ett väldigt komplext immunförsvarssystem i kroppen, som handlar om betydligt mer än bara antikroppar. Men när något kommer in via injektion, med giftiga adjuvanser utan en chans för kroppen att försvara sig. Det känns fel, men ja vågar man inte vaccinera? Jag vet inte.

Svar: Ja en enkel fråga är det ju inte. Problemet är att många faktiskt inte läser på så mycket utan bara lyssnar på den allmänna trenden och då tror jag att et blir farligt. När man tar beslut utan att egentligen inte ha koll. Jag litar fullt ut på vaccinationsprogrammet och min farmors första man och även hennes syster dog ju i sjukdomar som vi idag vaccinerar mot. Men som sagt, jag håller med om att det inte är enkelt. Kram!
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress