23 november 2018

Nyttiga pepparkaksbollar

Recept

Advent och jul närmar sig med stormsteg och ni som har hängt med här några år vet att jag älskar den här tiden på året och att roligt den för med sig i form av pyssel, bakning och mys. I morgon ska jag storstäda hela huset ordentligt, det gör jag varje år lagom till advent så slipper man tänka på det när julen närmar sig.
 
I år tänkte jag testa att göra lite nyttigare varianter på julgodis även om det även blir en hel del mindre nyttiga godsaker också. Jag kommer inte att köra helt sockerfritt under decmber månad även om jag i regel äter väldigt lite vanligt vitt socker numera.
 
Först ut blev dessa raw pepparkaksbollar som blev helt sjukt goda. Dessa kommer absolut bli en återkommande godsak framöver och då de är superenkla att slänga ihop kommer de få följa med både på julafton och diverse glöggträffar.
 
 
Du behöver:
 
2,5 dl urkärnade dadlar
2,5 dl mandelmjöl
1,5 msk kanel
1 dl havregryn
1 tsk ingefära
1/4 tsk mald kryddnejlika
kakao
 
Gör så här:
 
Mixa eller mosa ihop samtliga ingredienser till en slät deg. Jag bearbetade den med händerna en stund också så att allt skulle blanda sig. Rulla till bollar som du sedan rullar i kakao. Förvara dem i kylskåp om de inte äts upp direkt...vilket dock är troligt.
 
 
 
Alltås de är SÅ goda och härligt juliga i smaken. Perfekta till en kopp kaffe eller lite glögg. De är dessutom ganska mäktiga så de fungerr även som mellis.
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress