Jag får ofta höra att jag alltid är så glad och positiv. Själv kan jag tycka att jag är en riktig gnällmaja ibland men visst, jag är oftast på bra humör. Mycket handlar säker om personlighet, jag är ganska yvig och skrattar mycket (en typiskt gul person om du har läst boken Omgiven av idioter. Dock med en hel del rött också). Men genom åren har jag lärt mig att oerhört mycket även handlar om inställning och att det går att påverka humöret väldigt mycket genom att ha lite koll på sina tankar.
 
 
Vissa dagar är detta busenkelt. När allt går din väg, du inte lider av PMS eller bara roliga saker inträffar. Då blir du ju automatiskt på bra humör. Andra dagar är det svårare och att styra sina tankar blir som en mental brottningsmatch.
 
 
 
Själv ber jag alltid aftonbön på kvällen, det har jag gjort sedan jag var liten och i den tackar jag alltid för mina barn, min familj och allt annat jag har fått här i livet. Där tar jag även upp saker som jag behöver hjälp med och saker som kanske inte har blivit så bra. Jag tror att detta är ett jättebra sätt att avsluta dagen på, oavsett religion eller om du inte är troende. Att vara tacksam, be om hjälp och att be om förlåtelse är enligt mig något som alla människor bör göra, vad du än tror på.
 
 
 
 
Nyligen lyssnade jag på ett avsnitt av Framgångspodden där de pratade om en övning som är busenkel men som är superbra att göra. Den gör jag nu utöver aftonbönen. Den påminner om övningar jag har läst om tidigare men här behöver du inte skriva ner något utan ska bara tänka. Innan du somnar på kvällen ska du därför alltid tänka på tre saker som har gjort dig glad under dagen och som du är nöjd med.
 
 
Det kan vara något bra du har gjort på jobbet, något roligt dina barn har sagt eller något annat som fick sig att känna glädje. Sedan tänker du på en sak som du ser fram emot nästa dag. Det behöver inte vara något märkvärdigt, kanske ska du äta en extra god lunch, besöka en loppis, ta dig an en rolig arbetsuppgift eller något så ytligt som att du ska ta på dig ditt favoritplagg. Så länge det lämnar en bra känsla kan det vara vad som helst.
 
 
 
När du sedan vaknar morgonen därpå ska du genast tänka på det där roliga som du tänkte på innan du somnade. Kommer dystra tankar upp så som "jag vill inte gå upp" eller "jag vill inte gå till jobbet" tänk istället "jag VILLgå upp" eller "jag VILL gå till jobbet". Att bryta tankemönster är inte alla gånger så lätt men genom att vara uppmärksam på sina tankar är du en bra bit på vägen. Och det kan vara så enkelt att du helt enkelt bara byter ut några ord.
 
 
 
 
Som sagt, du kan inte alltid vara på topp och ibland måste du självklart få gnälla. Men genom att inte fastna i negativa tankemönster kan du faktiskt undvika en hel del obefogade negativa tankar. Och bli gladare på kuppen.
 
 
Anonym

Precis min filosofi Erika

Svar: Härligt!
Erika Kvarnlöf

Rebecca Adnell

Väldigt kloka tankar! ♥

Svar: Tack snälla!
Erika Kvarnlöf

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress