14 april 2019

Skärmhjärnan

Boktips

Nyligen läste jag ut Anders Hansens senaste bok Skärmhjärnan - hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda. Jag har ju sedan tidigare dragit ner kraftigt på mitt mobilanvändande men fastnar  trots det i perioder i ett ändlöst scrollande. Och efter att ha läst den här boken förstår jag varför det blir så. 

(null)

För både plattor och appar är byggda så att de gör oss beroende. Det finns en anledning till att visa appar exempelvis tar en liten stund på sig att starta upp. Det triggar nämligen vår hjärna. Och det ständiga triggandet av belöningssystemet när det "kanske" har hänt något nytt i sociala medier gör att vi inte kan slita oss. Det är SÅ mycket sådant här inbyggt i den moderna tekniken och jag förstår varför Apples grundare inte lät sina barn ha plattor och iPhones. För är det några som är extra känsliga för detta är det just barnen och ungdomarna. 

Jag kommer fortsätta att minska mitt mobilanvändande och även om jag älskar sociala medier och allt de har att ge är det det överdrivna okynnesanvändandet jag vill åt. Och när det gäller barnen kommer vi hålla fast vid max en timmes skärmtid per dag, och jag tänker inte pilla på telefonen så mycket när barnen ser. För de gör ju inte som vi säger, utan som vi gör. Och jag vill hellre att de ser mig med en bok i handen än stirrandes på en skärm.

Jag rekommderar alla att läsa Skärmhjärna, det är en av vår tids viktigaste böcker. Den och Hjärnstark, som också är skriven av Anders Hansen. 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress