Detta inlägg är i samarbete med Universeum. 
 
Ni vet ju att jag är ett fan av hemester. Det vill säga semester på hemmaplan. Vi har ju så fantastiskt mycket spännande att utforska både i vår direkta närhet men även bara en tågresa bort. Jag gillar också att lyfta företag och besöksmål med ett bra hållbarhetstänk. Så med detta i tanken passade jag och familjen på att besöka Universeum som ligger i Göteborg nu på jullovet. 
 
(null)
 
Universeum ligger vid Korsvägen och är superlätt att nå om du åker kollektivt. Jag tar så gott som aldrig bilen när jag ska till Göteborg då det är 100 gånger enklare att åka tåg eller buss dit och när du väl är där fungerar det fint att ta sig runt till fots eller att ta spårvagnen. Vi valde att promenera upp från centralstationen men det är hur lätt som helst att åka kollektivt hela vägen till Universeum. Jag kan rekommendera Västtrafiks app där du enkelt hittar resealternativ både i Göteborg och resten av Västra Götalands län. 
 
(null)
 
Väl på plats gick vi ner och hängde av oss ytterkläderna i ett skåp. (Det kostar en guldtia så det är bra att ha med sig). Sedan gick vi in i regnskogen. Det är verkligen häftigt med fåglarna som flyger omkring och vatten som rinner, dessutom är det väldigt varmt.
 
(null)
 
Här finns massor att upptäcka och barnen tyckte att det var jättehäftigt med alla växter och inte minst den stora trädkojan som finns att bestiga högst upp i huset.
 
 
Vi tittade på växter och djur och läste på alla spännande informationstavlor. Det är verkligen ett bra sätt för barnen att upptäcka regnskogen på utan att behöva ta ett flyg långt bort. För det känns verkligen som att du är utomlands. Dessutom lite mer säkert då diverse farliga djur finns att beskåda på säkert avstånd bakom lås och bom.
 
(null)
 
Vissa, mindre farliga djur kan du dock få närkontakt med vilket också är häftigt.
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
 
Efter regnskogen gick vi till Akvariehallen och Reptilariet. Jag har ju tyvärr en liiiiten ormfobi som jag försöker att inte föra över på barnen men till och med jag tyckte att det var spännande att kika efter diverse ormar och kräldjur.
 
 
Favoriten för min del var dock Akvariehallen. Och mina barn som sällan sitter still blev sittande en lång stund och lyssnade på guiden som berättade om hajarna och hur vi människor är deras största hot. Det var så fridfullt att sitta och titta på alla fiskar som simmade förbi på andra sidan i det stora akvariet.
 
 
Jag kan rekommendera att titta på schemat för dagen och se till att få lyssna på någon eller flera av guidningarna. De är otroligt kunniga och vi lärde oss massor.
 
 
Unviverseum har ett väldigt bra hållbarhetsarbete vilket genomsyrar hela anläggningen. Och i den del som handlar om havet fanns det bland annat mycket information om plast i haven vilket ju är ett väldigt stort problem.
 
 
 
Efter vattendelen tog vi oss till skogsdelen. Barnen kröp in i lodjurslyan, tittade på olika träslag och lärde sig mer om olika djur som finns i vår direkta närhet.
 
 
Vid det här laget var vi alla väldigt hungriga så vi åkte ner till restaurangen och åt lunch där. Det går även finfint att ta med sig egen mat och äta inne på Universeum men vi lyxade till det med mat i deras restaurang.
 
 
En stor del av det som serveras på Universeum är ekologiskt och dessutom är all mat helt fri från palmolja.
 
 
 
Jag slog till på en vegetarisk tortellini fylld med Karl Johansvamp i ruccolapesto, torkad tomat och riven prästost. Mums!
 
 
Mätta i magen begav vi oss till utställningen om rymden. Detta var väldigt passande då storebror ska börja jobba med rymden som tema i skolan nu efter lovet.
 
 
Själv har jag alltid varit fascinerad av rymden och vi tittade på filmer och barnen hoppade på en rolig studsmatta. Sedan gick vi vidare till det som kanske lite otippat blev barnens favoritutställning, den om Hälsa.
 
 
Jag tror att de gillade den så mycket just för att det fanns så många fysiska aktiviteter att ta sig an. Så som att klättra på klättervägg och att testa att hänga så länge som möjligt i sina armar. Hit ville de gå tillbaka flera gånger.
 
 
I anslutning till denna utställning låg även Teknik-delen. Även den tyckte barnen var rolig då de fick testa på massor av spännande saker.
 
 
Barnen grejade länge med de stora såpbubblorna och byggde med stora klossar.
 
 
Själv gillade jag delen om var vår mat kommer ifrån där du själv kunde testa dina kunskaper.
 
 
Som avslutning hängde vi på The hub en bra stund. Barnen fick testa VR-glasögon och på så sätt åka ut i rymden, de programmerade robotmöss och jag testade olika kameror som kunde läsa av både ansikten och prylar. Jag vet att jag ofta får höra att jag är glad...men 32 % gammal?
 
 
Som ni vet gillar jag att lyfta företag som tar hållbarhetsarbetet på allvar och det är just vad Universeum gör. Hä kan ni läsa ett axplock ur deras hållbarhetsarbete:
 
  • Universeum har varit miljödiplomerat sedan 2006. Omprövning av miljödiplomeringen sker varje år och målet är att alltid vara bättre än året innan.
  • De arbetar aktivt med att minska matsvinnet och de har lyckats halvera matavfallet på bara ett år.
  • All mat i Universeums restauranger sedan 2017 helt fri från palmolja.
  • Deras bilar är så kallade laddhybrider och drivs på el och diesel.
  • Majoriteten av Universeums leverantörer är miljöcertifierade eller miljödiplomerade och jobbar aktivt med ett strategiskt hållbarhetsarbete. Vid inköp till verksamheten och butiken väljs varor medvetet för att minska miljöpåverkan.
  • Universeums arbete för hållbar utveckling handlar till stor del om att värna den biologiska mångfalden. De sprider kunskap om hotade arter och miljöer och är engagerade i flera bevarandeprojekt
  • Även själva huset är byggt med hållbarhet i och återbruk i tanken. Sprängsten från berget togs tillvara och fungerar som fasadmaterial och isolering av vissa väggpartier. En stor del av stålet i husets skelett är återvunnet och i de stora glaspartierna är aluminiumramarna gjorda av återvunnet material. Även nya material är valda med hänsyn till miljön. Och om Universeum någon gång i framtiden skulle behöva byggas om eller rivas, är alla byggmaterial och konstruktionslösningar förberedda för materialåtervinning.
  • Biobottnarna i akvarierna är smarta. De omvandlar giftig ammoniak till ofarlig kvävgas och minskar därmed behovet av vattenbyte väsentligt.
 
Jag kan varmt rekommendera ett eller flera besök på Universeum. Vi var där i fyra timmar men hade lätt kunnat vara där längre. Och som sagt, när ni åker dit, åk kollektivt!