
Midsommartårta
För 12-14 personer
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (a´56 g)
smör + ströbröd till formen
Fyllning
5 gelatinblad
1/2 + 1 L jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda i cirka 20 minuter, låt svalna.
4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
5. Mixa 1/2 l jorgubbar i en matberedare/stavmixer till en slät pure´.
6. Vispa äggulr och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. (Jag vispade den ganska hårt)
7. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
8. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smete över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. (Jag hade den i kylen)
9. Toppa tårtan med 1 L rensade jordgubbar.
sandra
gud vad smarrigt det ser ut :D
Den ser bekant ut. Kan det vara tårtan från senaste buffé tro? Jag kikade på den och den låter fasligt god. Kanske kan fira något framöver så jag får slänga ihop en tårta själv?