Härom kvällen var det min tur att bjuda in tjejerna i bokklubben och då passade jag på att baka tortano. Recept på detta hittade jag i Leilas A Pice of Cake och det blev faktiskt väldigt gott. Det var det inte alls svårt att göra och passar lika bra som bjudmat i höstmörkret tillsammans med ett glas rött som i picknickkorgen en solig sommardag.
Foto: Kikan
Tortano
Ingredienser
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2.5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special
200 g mozzarella ost
200 g parmaskinka
1 näve blandade kärnfria oliver
1 kruka färsk basilika
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
2. Blanda i mjölet lite i taget tills degen går ihop och släpper kanterna.
3. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 30 minuter.
4. Tryck ut degen till en rektangel, cirka 1 centimeter tjock. Kavla inte, då trycker man ut all luft.
5. Skiva mozzarellan och varva den med parmaskinka, oliver och basilika på degen.
6. Pensla yttersta kanten på degen med vatten och rulla ihop och forma till en krans.
7. Lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 20-25 minuter och låt brödet svalna på galler.
Rcept från Leila Linholms bok A Piece of Cake
Detta såg o lätväldigt smarrigt!
Det där sag väldigt smaskigt ut!