I torsdags när jag var ledig upptäckte jag att jag hade 2,5 dl vispgrädde i kylen med kort datum. Då jag avskyr att slänga mat var jag tvungen att hitta på något smarrigt med detta. Efter en snabbinventering i kyl och frys insåg jag att jag hade alla ingridienser jag behövde för att göra vaniljpannakotta med rabarber. Så det fick det bli.

Eftersom jag inte hade mer grädde så blev det halv sats enligt receptet nedan. Det blev med andra ord perfekt till två personer.Pannacotta:

•5 dl vispgrädde
•2 msk strösocker
•1 tsk vaniljsocker
•eller 1 st vaniljstång
•3 st gelatinblad

Rabarbertopping:

•300 g (2-3 stjälkar) rabarber
•1 msk vatten
•1 dl gelésocker
•eller strösocker

Gör så här:
Blanda grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. (Om du vill använda äkta vaniljstång, klyv och skrapa ur fröna och lägg alltsammans i kastrullen.)

Lägg gelatinbladen i blöt.

Låt gräddblandningen koka upp och koka ca ½ minut. Ta av kastrullen från värmen och ta bort vaniljstången.

Krama ur gelatinbladen och vispa ner den i den varma gräddblandningen.

Häll upp i portionsglas. Ställ kallt och låt stå 1-2 timmar tills det stelnat.

Rabarbertopping: Skär rabarber i ½-1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka upp. Häll över sockret (om man använder gelésocker så blir det lite mer geléaktig konsistens än vanligt socker). Låt rabarbern smälta och koka i sin egen vätska tills den blir mjuk och går sönder. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna.

När rabarbern är ljummen, tar ca 30 min i rumstemperatur, kan du skeda upp den ovanpå vaniljpannacottan. Ställ sedan in i kylen igen och låt stelna 1-2 timmar eller längre - upp till 2 dygn innan servering.

1. Blanda grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull.

2. Lägg gelatinbladen i vatten några minuter.

3. Krama ur vattnet ur gelatinbladen.

4. Vispa ner de urkramade gelatinbladen i den varma gräddblandingen som du tagit bort från plattan. 5. Vispa tills gelatinbladen lösts upp, vilket går snabbt, max 1 minut.

6. Häll upp i pannacottan i portionsglas. Ställ sedan kallt.

7. Smält rabarber i en kastrull med socker och lite vatten.

8. Rabarbern har nu smält och det blir lite mer vätska. Låt den stå och puttra en stund.

9. Rabarbern har puttrat en stund och är lite mer trögflytande. Låt den svalna. När den svalnat till åtminstone rumstemperatur kan du skeda upp den över pannacottan i portionsglasen. Låt sedan stå kallt. 

Recept från recepten.se

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress