När jag och maken firade ettårig bröllopsdag passade jag på att testa ett recept jag länge varit sugen på. Det blev en chokladtårta med hallon och passionsfrukt. Den blev riktigt god men jag misslyckades med passionsfruktscurden som blev alldeles för rinnig. Jag antar att jag inte kokade den tillräckligt länge. Dessutom fick jag inte tag i hallonpuré så det blev blåbär istället.



Cirka 8 personer

Mördeg
5 dl (300 g) vetemjöl
150 g smör
1,1 dl (75 g) florsocker
2 msk kakao
1 ägg

Passionsfruktscurd
3 ägg
3 äggulor
1 1/2 dl socker
2 1/2 dl passionsfruktsjuice eller annan syrlig juice, utan kärnor.
1 1/2 gelatinblad, blötlagt
150 g smör

Maräng
3 äggvitor
2 dl socker
3 tsk hallonpuré

1. Mördeg: Blanda alla ingredienser utom ägg. Arbeta ihop till en smulig deg och tillsätt ägget. Arbeta degen så lite som möjligt, den ska precis gå ihop. Plasta in degen och låt den vila en halvtimme i kyl.

2. Sätt ugnen på 170 grader. Kavla ut degen och klä en pajform, cirka 24 cm i diameter, med den. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

3. Passionsfrukstcurd: Vispa samman ägg och socker. Koka upp passionsfruktsjuicen, slå juicen över äggvispet. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under ständig vispning tills krämen tjocknar.

4. Ta kastrullen av plattan och vispa i gelatin och smör. Sila och häll i det gräddade pajskalet. Ställ pajen kallt.

5. Hallonmaräng: Blanda äggvita och socker i en torr och rostfri bunke. Sätt marängen i vattenbad. Rör om hela tiden tills den uppnår cirka 65 grader. Ta bunken från vattenbadet och vispa sedan marängen med en elvisp tills den svalnat.

6. Tillsätt hallonpurén mot slutet av vispningen. Stryk marängen på pajen och bränn av med gasolbrännare eller grilla högst upp i ugnen.

Recept från Hembakat Nr 1 2011
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress