
Cirka 8 personer
Mördeg
5 dl (300 g) vetemjöl
150 g smör
1,1 dl (75 g) florsocker
2 msk kakao
1 ägg
Passionsfruktscurd
3 ägg
3 äggulor
1 1/2 dl socker
2 1/2 dl passionsfruktsjuice eller annan syrlig juice, utan kärnor.
1 1/2 gelatinblad, blötlagt
150 g smör
Maräng
3 äggvitor
2 dl socker
3 tsk hallonpuré
1. Mördeg: Blanda alla ingredienser utom ägg. Arbeta ihop till en smulig deg och tillsätt ägget. Arbeta degen så lite som möjligt, den ska precis gå ihop. Plasta in degen och låt den vila en halvtimme i kyl.
2. Sätt ugnen på 170 grader. Kavla ut degen och klä en pajform, cirka 24 cm i diameter, med den. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
3. Passionsfrukstcurd: Vispa samman ägg och socker. Koka upp passionsfruktsjuicen, slå juicen över äggvispet. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under ständig vispning tills krämen tjocknar.
4. Ta kastrullen av plattan och vispa i gelatin och smör. Sila och häll i det gräddade pajskalet. Ställ pajen kallt.
5. Hallonmaräng: Blanda äggvita och socker i en torr och rostfri bunke. Sätt marängen i vattenbad. Rör om hela tiden tills den uppnår cirka 65 grader. Ta bunken från vattenbadet och vispa sedan marängen med en elvisp tills den svalnat.
6. Tillsätt hallonpurén mot slutet av vispningen. Stryk marängen på pajen och bränn av med gasolbrännare eller grilla högst upp i ugnen.
Recept från Hembakat Nr 1 2011