För ett tag sedan gjorde jag en vansinning god granola. Den var så smarrig att jag faktiskt åt den som snacks då jag inte kunde låta bli att småäta. Som ni kanske förstår så tog den slut väldigt fort och jag måste göra en ny sats inom kort. Mums!

8 dl havregryn
2 dl vetekli
2 dl pumpafrön/solrosfrön eller blandning
1 dl linfön
2 dl grovhackade nötter (jag valde hasselnötter)
2 dl vatten
2 tsk kanel
2 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
(1 dl farinsocker eller mörk muscovadosocker. Detta står med i grundreceptet men jag valde att inte ta något socker alls).
1 dl mörk sirap (Jag hade bara ljus sirap hemma men det fungerade bra det med)
1 dl solrosolja eller annan vegetabilisk olja (jag tog olivolja)
1 msk honung
150-200 g frukt eller bär. (Jag valde russin, aprikoser och fikon)
1. Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke.
2. Häll vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung i en kastrull. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Häll vätskan över allt det torra i bunken. Blanda ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.
5. Rosta i ugnen ca 30 minuter, rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt, så håll koll. Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.(Jag stängde av ugnen när granolan hade fått fin färg och lät den stå länge på eftervärmen)
6. Ta ut plåtarna och låt svalna lite grand. Häll på torkad frukt, rör om och förvara i lufttät burk. Håller sig åtminstone två veckor.
2. Häll vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung i en kastrull. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman.
3. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Häll vätskan över allt det torra i bunken. Blanda ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.
5. Rosta i ugnen ca 30 minuter, rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt, så håll koll. Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.(Jag stängde av ugnen när granolan hade fått fin färg och lät den stå länge på eftervärmen)
6. Ta ut plåtarna och låt svalna lite grand. Häll på torkad frukt, rör om och förvara i lufttät burk. Håller sig åtminstone två veckor.
Recept från boken Sommar med systrarna von Sydow
