När vi hade vår klädbytarkväll hemma hos mig passade jag på att baka några smarriga chokladbrownies. Till dessa serverades polkagrisgrädde och jag måste säga att jag fullkomligt älskade den grädden. Mums! Den kan jag absolut tänka mig att använda i andra bakverk så som tårtor, muffins, i marängsviss med mera.
 
Ska den spritsas ska jag dock komma ihåg att verkligen mortla polkagrisarna ordentligt för annars fastnar bitarna i tyllen. Därav är inte just de här bakverken så snyggt dekorerade. Men vad gör väl det, när de var goda att äta.
 
 

Ca 20 bitar

200 g smör
200 g mörk choklad
4 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl

Färskostkaka
200 g färskost, rumsvarm
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
1 ägg

Polkagrisgrädde
1 dl polkagrisar
3 dl vispad grädde

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret.
2. Hacka chokladen och låt den smälta i smöret.
3. Vispa ihop flor- och vaniljsocker med äggen. Häll blandningen i choklad-smöret. Vänd försiktigt ned mjölet.
4. Färskostkaka: Rör färskost, vaniljsocker, florsocker och ägg till en jämn smet.
5. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 25 x 35 cm. Fördela chokladsmeten i formen.
6. Häll färskostsmeten över, mixa de två olika smeterna försiktigt med en sked.
7. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt svalna i formen. Skär i bitar.
8. Polkagrisgrädde: Krossa polkagrisarna till strösselstorlek. Vispa grädden och blanda den sedan med polkakrosset. Servera grädden till rutorna.

Från tidningen Hembakat 1/2013