I går gick Kemikalieinspektionen ut med information om att de hittat förbjudna kemikalier i mer än var sjunde leksak som har analyserats i ett tillsynsprojekt. I flera mjuka plastleksaker hittades hälsofarliga ftalater och ett miljöfarligt ämne som även misstänks orsaka cancer. Det enda som är positivt är att det har skett en tydlig förbättring på bara några år då andelen testade leksaker som innehåller bly och ftalater har minskat jämfört med i tidigare tillsynsprojekt som Kemikalieinspektionen genomförde 2012 och 2013.
 
Men det är ju ändå inte försvarbart att dessa ämnen faktiskt påträffas i våra barns leksaker. Jag är dock glad att frågan nu uppmärksammas på bred front och att det troligtvis kommer att leda till fortsatt förbättring och större medvetenhet. Bland annat så var det ett inslag om just detta på Nyhetsmorgon i morse.
 
Några snabba saker som man själv kan tänka på när det gäller barnens lekmiljö är följande punkter som Naturskyddsföreningen tagit fram.
 

1.Undvik mjuk plast

Plocka bort så mycket plast du kan från barnrummet. Undvik speciellt mjuka plastleksaker som till exempel mjuka plastdockor. Den mjukgjorda plasten kan släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande. Äldre mjuka plastleksaker kan innehålla skadliga mjukgörare. Leksaker som är CE-märkta och tillverkade efter 2013 är säkrare.

2.Lukta på leksakerna

När du köper nytt, undvik leksaker som luktar parfym eller plast. Köp inte leksaker som butiken inte kan garantera är fria från PVC. Fråga också efter Svanmärkta leksaker. Det kryllar inte av dem i butikerna, men du är med och ökar efterfrågan.

3.Nobba begagnad plast

Nyligen skärptes kraven på vilka kemikalier som får finnas i leksaker. Därför kan det faktiskt vara smart att köpa en ny leksak istället för en begagnad.  Välj också helst bort leksaker från Kina och andra länder utanför EU, där kemikalielagarna ofta är slappare. Hård plast, av den typ som finns i Lego, verkar vara mindre farlig då kemikalierna inte släpper lika lätt som i mjuk plast. Om du har möjlighet, förvara övriga plastleksaker i ett annat rum än det barnet sover i.

4.Satsa på träleksaker

Träleksaker är oftast ett bra val. Det är ovanligt att färgen på träleksaker innehåller skadliga ämnen, speciellt om leksaken är tillverkad inom EU. Äldre träleksaker och möbler med flagnande färg ska man dock vara försiktig med då färgen kan innehålla bly.

5.Undvik tjocka plasttryck

Tvätta alla nya barnkläder och undvik plagg med tjocka, plastiga tryck, som kan släppa ftalater. Köp gärna begagnade plagg som tvättats flera gånger och välj gärna miljömärkt eller ekologiskt om det går. Bra Miljöval, Svanen och GOTS är tre märken att hålla utkik efter.

6.Håll koll på möblerna

Var lite vaksam med mattor, soffor och fåtöljer till barnrummet. Fråga i butiken efter möbler utan flamskyddsmedel och perfluorerade ämnen. Undvik konstskinn, som ofta är tillverkad av PVC och innehåller ftalater. Undvik mattor med plastig undersida. Ull är en smart naturprodukt med inbyggt flamskydd. Fråga efter miljömärkta möbler.

7.Kolla madrassen

Byt skumgummimadrassen till en madrass i naturmaterial. Eller kolla upp att den inte är behandlad med flamskyddsmedel, vilket är vanligt. Det går att få tag på madrasser utan flamskydd, bland annat på Ikea och Jysk. Fråga i din butik!

8.Flytta elektroniken

Tv-apparater, tv-spel och datorer är ofta flamskyddsbehandlade och innehåller andra farliga ämnen. Studier visar att dammet närmast elektronikprylar ofta innehåller ämnen man inte vill att barnet ska få i sig. Förvara helst elektroniken i ett annat rum. Gamla mobiltelefoner, tangentbord mm kan innehålla farliga ämnen och ska inte användas som leksaker. Undvik även att ha elektronik som TV, dator eller CD-spelare där barnet sover.

9.Inred snällt

Textil, madrasser och byggmaterial ger ifrån sig mest kemikalier när de är helt nya. Försök blanda upp nytt med gammalt och måla om i god tid innan barnet flyttar in. Undvik plastfärg och plasttapeter.

10.Vädra och dammtorka

Vädra korta stunder med korsdrag. Dammsug och torka av golvet någon gång i veckan. Tips: En mikromopp drar åt sig smuts och bakterier och kan användas torr eller fuktig. Och lek mer utomhus. Halten av farliga kemikalier är ofta många gånger högre inomhus än utomhus, eftersom vi omger oss med så många saker som kan innehåller farliga kemikalier. Se alltså till att vädra ofta och låt barnen leka utomhus så ofta det går.

Exempel på superfina och giftfria leksaker som min vän Cicci har virkat. 

 

Sara

ja, det är helt förfärligt att så mycket leksaker innehåller farliga ämnen

Svar: Verkligen! Jag hoppas verkligen på en bättring.
Kikan

Sara

Så smart med virkade leksaker!! :D

Svar: Visst är det! Och de är ju så himla fina oxå.
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress