Tårtan som jag gjorde till storebrors kalas på påskafton blev riktigt maffig. Jag älskar ju höga, gärna chokladiga, tårtor även om de är svåra att skära upp och det ofta blir massor över (resterna av denna ligger just nu i frysen trots att vi åt och åt i flera dagar). Receptet hittar ni nedan.
 
 

Tårtbotten
5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
2 dl kakao
1,5 msk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk vaniljpulver
2,5 dl mjölk
1 dl neutral olja (jag använde ekologisk olivolja)
2 ägg
2,5 dl kokande vatten

Fyllning
400 g philadelphiaost
200 g vit choklad
2 dl florsocker
3 dl hallon

Spackling
5 dl Grädde
1.5 dl Strösocker
1.5 dl Kakao

Chokladdropp
100 g mörk choklad
50 g smör

Gör så här
1. Smörj två formar a 15 cm i diameter. Klipp till cirklar av ett bakplåtspapper och lägg ett i botten på varje. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop vetemjöl, socker, kakao, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.
3. Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa på högsta effekt tills allt gått ihop.
4. Koka upp vattnet och tillsätt försiktigt under lugn vispning. Öka successivt farten och avsluta med att vispa på högsta effekt i 1 min så det kommer in luft i smeten.
5. Fördela smeten i formarna och grädda alla på en gång mitt i ugnen i 25-30 minuter (jag fick grädda mycket längre, sbarare typ 60 minuter men det beror nog på ugn och form då grundreceptet är beräknat på 4 18 cm formar).
Stick ner en tandpetare i mitten och känn att den är torr. Låt dom svalna något i formarna innan du tar ut dom för att svalna helt under handdukar. Skär av toppen på bottnarna så de blir raka.
6. Fyllning -Smält den vita chokladen och låt svalna. Vispa ihop philadelphiaost och socker. Addera sedan den smälta chokladen och vispa ordentligt. Rör till sist i hallonen.
7. Fördela fyllningen mellan varje tårtbotten.
8. Chokladspackel - Vispa ner kakaon och sockret i grädden så att det precis blandar sig. Ställ in bunken i kylen i 15 min. Vispa sen upp till fluff. Spackla tårtan helt med chokladen.
9. Chokladdropp – Smält chokladen tillsammans med smöret. Låt svalna helt och häll försiktigt över tårtan.
10. Dekorera med chokladägg eller något annat smarrigt.

Recept från Fredriks fika

 

 

Veronica Wallgren

Tårtan ser helt underbar ut!

Svar: Tack! Den var väldigt god :)
Kikan

pillan

Åh tårtan är ju hur fin som helst! Så hög och fin... Mina tårtor (de få jag gjort) blir aldrig så där höga

Ha det gott, PIllan

Svar: Tack! Jag använder två små formar som är 15 cm i diameter när jag gör tårtor. Då blir det fyra bottnar och den blir hög och fin.
Kikan

Ekomorsan

Nomnomnom!! Låter och ser jättegott ut! Du är så himla duktig!

Svar: Ja den var vääääldigt god. Och tack, att baka är som terapi för mig :) och även att äta det bakade. Ha! Ha!
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress