3 september 2016

Modeslavar

Kläder & Shopping

I går jobbade jag i Göteborg hela dagen och sedan träffade jag Angelica som driver Ekomorsan. Jag älskar verkligen sociala medier som ger en möjlighet att lära känna härliga människor med samma intressen som själv och Angelica är verkligen en superhärlig tjej som jag har SÅ mycket gemensamt med.
 
I går var vi i inbjudna till releasefesten för boken Modeslavar - den globala jakten på billigare kläder, som  är skriven av journalisterna Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand. De har under flera års tid kartlagt modebranschen och de sidor av branschen som är allt annat än flashiga och med mycket att dölja. Vi får följa dem när de träffar arbetarna som syr kläder för nästintill ingenting och under fruktansvärda förhållanden. Kläder som vi sedan glatt köper i svenska affärer för en billig peng. Men vi får även läsa om modeföretag som faktiskt gör något för att skapa förändring i branschen.
 
Vi fick lyssna på en intervju med de två författarna och det var verkligen jätteintressant. Inte minst frågan om hur de själva numera förhåller sig till att shoppa kläder där Moa framhöll att det ÄR svårt att vara en medveten konsument då det är nästintill omöjligt att få veta något om vem som har sytt kläderna eller framställt tyget från början. Men att vi konsumenter måste fortsätta att fråga och ställa krav även om anvaret egentligen inte enbart ligger på oss.
 
Boken, och eventet igår har fått mig än mer intresserad av hållbart mode och anti "fast fashion" och jag vill verkligen fortsätta att grotta ner mig i ämnet och bli än ännu mer medveten konsument.
 
Jag rekommenderar alla att läsa boken då detta är något som vi inte längre kan blunda för. Så nästa gång du går in i en affär och gläds över hur billigt det är. Ta dig en extra funderare på hur det kan komma sig att det faktiskt ÄR så billigt. För det är med största sannolikhet någon i början av kedjan som tjänar noll och ingenting men som sliter desto mer.
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress