Detta inlägg är i samarbete med Liseberg
 
Jag har alltid älskat Liseberg. Redan när jag var liten var ett besök i denna nöjespark något som hörde sommaren till. Att bli blöt i flumeride, ratta farfarsbilarna och skrika loss i bergodalbanorna, det är lika roligt nu när jag själv är förälder som när jag var barn. Och att se glädjen i mina egna små grabbars ögon är ren och skär lycka. 
 
Men hur hållbara är egentligen nöjesparker i allmänhet och Liseberg i synnerhet? Jag  lusläste Lisebergs hållbarhetsredovisning inför årets besök och blev positivt överraskad.
 
(null)
 
Liseberg har tagit fram en utvecklingsplan för sitt hållbarhetsarbete. Planen sträcker sig från 2019 till 2025. Här har de kokat ner vad de ska göra och vem som ska göra det. Det övergripande målet är att bli världsledande inom hållbar parkverksamhet.
 
Under 2019 ligger särskilt fokus på resurs- och klimateffektivitet genom att försöka:
 
  • Minska engångsartiklar i plast
  • Minska energianvändningen
  • Minska det osorterade avfallet
  • Minska matavfall och matsvinn
  • Öka andelen miljömärkt eller på annat sätt miljöanpassat sortiment
 
Under 2018 implementerades den nya hållbarhetsorganisationen, med en hållbarhetschef och en miljöspecialist, i vd-staben. Liseberg har också ett hållbarhetsråd med representanter från företagsledningen och andra viktiga nyckelpersoner. Hållbarhetsrådet träffas en gång i månaden för att diskutera aktuella hållbarhetsfrågor.
 
Liseberg är också med och bidrar till de 17 Globala målen för hållbar utveckling, framtagna genom FN. De interna styrdokument och delmålen i utvecklingsplanen går att koppla till FN:s delmål på olika sätt. Deras kemikaliearbete, inköpsprocesserna och delmålen om lägre energiförbrukning, miljöanpassat sortiment samt minskade mängder matavfall är exempel på hur arbetet kopplar till mål 12 om hållbar konsumtion och produktion.
 
En annan sak som jag reagerade på som jag tycker är jättebra är att de även utvärderar och följer upp hur folk reser till och från parken. Och att de genom olika informationsinsatser och åtgärder vill få folk att välja mer hållbara resesätt. De satsar även på elstolpar för laddning av fordon. På så sätt tar de ansvar även utanför själva parken.
 
 
 
Energin i attraktionen Loke återvinns i parken. Liseberg är den första nöjesparken i världen att investera i en så kallad frekvensomriktare som gör det möjligt att ta tillvara på energin vid Lokes inbromsning. Ett åk i Loke återvinner ungefär den mängd energi som det tar att driva attraktionen Hissningen ett åk. Detta är verkligen jättehäftigt tycker jag och är något som jag hoppas och tror att vi kommer att se mer av i framtiden. Att bli mer självförsörjande och skapa hållbara energikällor är livsviktigt.
 
 
Jag vågade mig själv inte upp i Loke. Jag har liiite svårt för attraktioner som både gungar och snurrar....men vi strosade runt och tittade på Lokes interiör och exteriör med vikingatida vibbar.
 
 
 
Loke var ju en gud i den fornnordiska mytologin och i Eddan förekommer Loke i flera av dikterna och är en central figur i några av dem.
 
 
Att en nöjespark förbrukar mycket energi är ingen överraskning. Nu finns dock ett mål i utvecklingsplanen för hållbarhet som säger att Liseberg ska minska sin energiförbrukning med 30 procent senast år 2025 jämfört med år 2015. Elenergin är till hundra procent från förnybara energikällor och kommer från vindkraft. Liseberg äger också ett eget vindkraftverk som står för ungefär 5 procent av det totala elbehovet. I samband med att de tecknade nytt avtal för gas i slutet av 2018 gick de även över från naturgas till hundra procent förnybar biogas.
 
 
När det gäller maten vill Liseberg servera bra och varierad mat till sina gäster. På menyerna finns vegetariska alternativ, miljömåltider (enligt en modell som används inom Göteborgs Stad) och på de flesta restauranger även MSC-märkta rätter. Liseberg har också en hel-vegetarisk restaurang, The Green Room, med stort utbud för den som vill äta vegetariskt, veganskt eller har någon form av födoämnesallergi. Det finns även bra alternativ när det gäller snabbmat. Vi åt på ett tacoställe och jag blev positivt överraskad när jag insåg att köttfärsen var både svensk och KRAV-märkt.
 
(null)
 
Allt kaffe är fairtrade och sockervadden är KRAV-märkt. Jag är själv inget fan av sockervadd men ska en unna sig är det ju finemang att den är eko.
 
 
Under 2018 blev Järnvägsrestaurangen KRAV-certifierad. Lisebergs Wärdshus är certifierad sedan tidigare. Det innebär att restaurangerna har ett särskilt fokus på att använda kravmärkta eller på annat sätt ekologiskt märkta livsmedel. 
 
 
 
Totalt har Liseberg tolv restauranger som serverar fisk eller skaldjur, varav elva är MSC-certifierade. MSC står för Marine Stewardship Council och främjar hållbart fiske. 
 
 
Vi åt middag på Järnvägsrestaurangen och jag valde en miljömåltid bestående av bland annat svensk kyckling.
 
 
 
Väldigt smarrigt och gott!
 
 
 
(null)
 
Liseberg är känt för sina vackra trädgårdar och planteringar. Växterna i parken vattnas med vatten från Mölndalsån som rinner genom parken. På så sätt slipper de använda rent dricksvatten.
 
(null)
 
Liseberg omhändertar cirka 2000 ton avfall från verksamheten och från gästerna varje år. De sorterar i upp till cirka 60 olika fraktioner och det mesta återvinns. Ett exempel på detta är dekorations-pumporna som pryder parken under Halloween. När säsongen är över samlas de in och blir biogas.
 
(null)
 
Här ser ni engångstallrikar i komposterbart material. Även besticken var komposterbara.
 
(null)
 
Och här ser ni mig, något halvdränkt efter ett åk i flumeride. Notera papperssugröret...
 
Under 2018 började Liseberg även att ta betalt för sina shoppingpåsar. Dessutom har plastpåsarna ersatts av papperspåsar. Detta har bland annat medfört att användandet av påsar har minskat väsentligt
 
 
Efter att ha läst på om Lisebergs hållbarhetsarbete gillar jag parken ännu mer. För det känns verkligen som att de tar hållbarhetsfrågorna på högsta allvar och jag kan faktiskt rekommendera er att läsa hållbarhetsredovisningen som är både lättläst och intressant. Jag ser fram emot att läsa kommande redovisningar och framförallt ser jag fram emot att besöka Liseberg även fortsättningsvis.
 
 
Anonym

Tycker dina såna här inlägg är så intressanta och känns verkligen välgjorda. Så om man fick önska något tycker jag det hade varit jätte intressant och höra hur du tänker kring det här med flerbarnsskam som folk har börjat prata om. Jag har länge tyckt det varit intressant med hur arga folk är och typ tar sig friheten att mordhota folk för att de flyger på semester (sen menar jag inte att jag inte förstår att det är dåligt för miljön, men jag tycker ändå att det verkar som folk tycker de har rätt att bete sig hur som, och jag har inte tidigare upplevt det med nått annat). Vi flyger en del men har bara ett barn, men för det ser ju inte jag mig som en miljöhjälte men hade varit intressant och se hur du tänker på det.

Anonym

Tycker dina såna här inlägg är så intressanta och känns verkligen välgjorda. Så om man fick önska något tycker jag det hade varit jätte intressant och höra hur du tänker kring det här med flerbarnsskam som folk har börjat prata om. Jag har länge tyckt det varit intressant med hur arga folk är och typ tar sig friheten att mordhota folk för att de flyger på semester (sen menar jag inte att jag inte förstår att det är dåligt för miljön, men jag tycker ändå att det verkar som folk tycker de har rätt att bete sig hur som, och jag har inte tidigare upplevt det med nått annat). Vi flyger en del men har bara ett barn, men för det ser ju inte jag mig som en miljöhjälte men hade varit intressant och se hur du tänker på det.

Svar: Ja det finns verkligen många åsikter idag om hur du ska leva för att vara så miljövänlig som möjligt och många gånger känns det som att det blir en tävling. Jag tänker att alla har möjlighet att göra så hållbara val som möjligt utifrån sina förutsättningar. Någon kanske väljer att köpa mer ekologiskt, en annan väljer bort flyget. Någon blir vegetarian, en annan fortsätter att äta kött men ser till att bara äta svensk sådant. Någon börjar cykla till jobbet och en annan drar ner på onödig shopping.Jag tänker att det är bättre att lyfta varandra och inspirera till hållbara val, istället för att skamma :) Hm..det här får nog kanske bli ett eget inlägg i sig. :)
Erika Kvarnlöf

Johanna

Åh, blir verkligen glad av att läsa detta. Jobbade själv på Liseberg i många år 2010 och bakåt, då fanns inget av detta tänk och inga planer kring det så vitt jag märkte av åtminstone. Fint när stora organisationer faktiskt anstränger sig för förändring. Var där med barn för första gången sedan jag slutade jobba där i år, och visst märkte jag också av många av de saker du nämner och tänkte på det. :)

Svar: Ja visst blir man glad! Jag har ju alltid älskat Liseberg och nu älskar jag dem ännu mer. :) Känns verkligen som att de tar hållbarhetsfrågorna på allvar och att de kommer att jobba för att bli ännu bättre. Hoppfullt!
Erika Kvarnlöf

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress