Det här med att fota barnen till årets julkort har jag avhandlat förr. Men nu tänkte jag dela med mig av mina bästa tips för att lyckas med detta lagom stressiga och tålamodsprövande projekt som en julkortsfotografering innebär. Jag har ju trots allt åtta års erfarenhet av detta då jag har fotat grabbarna varje år sedan de föddes.
 
 
1. Planera! Detta är verkligen något som inte är min starkaste sida. Jag blir alltid som mest kreativ i stunden men att vara enbart kreativ här och nu samtidigt som du ska jaga busungar och få dem att göra som du vill är inte att rekommendera. Jag brukar därför leta idéer på Pinterest så jag har en någorlunda klar idé innan jag sätter igång.
 
 
2. Förbered! I år föreberede jag allt innan barnen kom in i bilden. Jag dukade upp och ställde fram all rekvisita uppe i skogen innan barnen ens hade kommit ut. Jag kollade ljuset och skapade en scen som var helt färdig och gick sedan in och klädde på barnen de kläder jag sedan tidigare hade lagt fram.
 
 
3. Gör det till en rolig grej! När jag väl hade gjort färdigt allt gick jag in till barnen och gjorde en grej av att det nu fanns gofika i skogen som de skulle få men att de var tvungna att skynda sig innan alla skogens fåglar och andra djur skulle äta upp det. Barnen fick en himla fart och klädde på sig snabbare än snabbast.
 
 
4. Muta! Använd rekvisita i form av mutor. Polkagrisar, pepparkakor, lussekatter och julgodis. Duka fram och låt barnen gå loss under förutsättning att du får fota dem. Och passa på att fota dem under tiden de äter. Spontanbilder i farten blir alltid bättre än uppstyltade och påtvingade bilder. Självklart ska man aldrig tvinga barn att vara med på kort men mina grabbar tyckte att just detta var ett mycket bra upplägg. Ooh jag är glad för varje år de ställer upp och är med på årets julkort.
 
 
5. Klä dig efter väder! För att få de bästa bilderna gäller det att du kan ta bilder ur alla möjliga vinklar. Själv låg jag på marken och kravlade runt till barnens stora glädje. Att jag var genomblöt samt full av snö och lera fick det helt enkelt vara värt.
 
 
Anita

Fina tips :D

Svar: Tack! :)
Erika Kvarnlöf

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress