För mig handlar hållbarhet inte om att helt sluta konsumera. Däremot handlar det om att konsumera mindre och framförallt om att konsumera smart. Och hur kan du bli en smartare och mer hållbar konsument då? Ja, det tänkte jag ge dig några smarta tips och råd kring idag.

(null)


"Men asså…(som min åttaåring alltid säger med eftertryck) det är redan så mycket att tänka på i vardagen, ska jag behöva tänka en massa på hur jag handlar också?" Detta är en tanke som jag tror att många nog brottas med. Vardagen är full av val, vad vi ska äta, vad vi ska ha på oss, hur vi ska transportera oss och hur tusan var det nu vi skulle källsortera de där värmeljus-behållarna?

Men jag ska ge dig några enkla frågor du kan ha i huvudet nästa gång du ska handla något.

1.       Behöver jag det?

2.       Kan jag köpa det på second hand-marknaden?

3.       Vad är den mest miljösnälla och hållbara produkten att köpa om jag köper nytt (Om du svarat ja på nummer 1 och nej på nummer 2)?

För min egen del blir det mååånga gånger nej på nummer 1. Jag är ingen minimalist och jag tycker om att köpa vackra saker. Men de senaste åren har jag mer och mer lyckats hitta det jag kanske inte behöver men ändå vill ha på second hand-marknaden. På så sätt behöver jag inte sluta konsumera men kan göra det på ett mer miljövänligt, hållbart och cirkulärt sätt. Visserligen kanske jag inte hittar det jag vill ha eller (villhöver) direkt men det gör också att det blir ett mer genomtänkt köp och inget impulsköp.

(null)

Nä, jag kanske inte behöver fyra par vantar. Men dessa har jag samlat på mig på diverse loppisar och klädbytardagar.

Jag brukar skriva ner saker som jag kommer på att jag behöver och som jag ska leta upp på second hand på en lista i min telefon och så kikar jag efter sakerna när jag är i second hand-affärer eller söker på Tradera. Ibland hittar jag det direkt och ibland tar det lite mer tid men blir desto roligare när det väl dyker upp. När det gäller kläder har plaggen jag letat efter många gånger dykt upp när jag anordnat olika klädbytardagar.


Som jag letade efter ett par stora guldiga örhängen. Till slut hittade jag dessa på Tradera.

När det gäller nummer 3 är det punkten som kanske många fasar lite över. I dagsläget finns det så mycket att välja på och många företag har fått upp ögonen för att hållbara och miljövänliga produkter vilket gör att det många gånger krävs lite detektivarbete för att veta om ett företag verkligen säljer en produkt som är bra för miljön i det långa loppet eller det bara handlar om slipad marknadsföring och greenwashing. Därför tänker jag fördjupa mig i den här punkten i ett eget blogginlägg.

Men för dig som inte redan kör enligt trestegsmetoden här ovan vill jag uppmuntra till att testa. För om vi alla konsumerar mer hållbart kommer vi spara på resurserna, både för oss själva och för planeten.


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress