Att få sina barn att läsa är inte helt enkelt i denna tid av distraktioner. När jag var liten fanns inga skärmar, paddor och annat som störde. Vi hade två TV-kanaler och skaffade inte video fören jag var tonåring. Så när jag lärde mig att läsa som sexåring föll det sig naturligt att jag kom att läsa mycket. Jag växte även upp med två föräldrar som läste mycket och vårt hem var fullt av böcker. Vi hängde även ofta på biblioteket. Läsning för mig har alltid varit en viktig del av livet och därför vill jag att mina barn ska läsa så mycket som möjligt. Men det är som sagt inte något som sker av sig självt utan kräver lite arbete. Emellertid finns det faktiskt en hel del saker du kan göra för att främja läsningen.

Läs själv

Det är ingen hemlighet att barn inte gör som du säger utan barn gör som du gör. Om barnen aldrig ser dig läsa kommer det inte falla sig naturligt att de gör det. Och jag kan själv känna att jag de senaste åren har förlorat mycket härlig läsning till värdelöst scrollande på min telefon. Numera försöker jag läsa böcker istället för att slösurfa och jag märker, framförallt på min minsting, att det gör att även han oftare plockar fram en bok och bläddrar i.

(null)


Läs för barnen

Här hemma har vi kört högläsning vid nattningen sedan barnen var bara några månader. Och det är numera en rutin vi har varje kväll. Det finns inte på kartan att de får ligga med några plattor eller mobiler i sängen utan det är bokläsning som gäller. Åttaåringen läser först själv en stund och sedan läser vi för honom. Att fortsätta med högläsning efter att barnen har lärt sig att läsa är jätteviktigt. Dels utvecklar det språket då de får höra fler svåra ord och dels är det himla mysigt att få den stunden tillsammans med nedvarvning och intressanta diskussioner. Du får även läsa om alla dina favoriter från när du var liten. Och det går så klart finfint att ha högläsning även på dagen.

(null)

Gå på bibliotek

Som jag nämnde gick vi ofta på bibliotek när jag var liten. Och det är något som är himla mysigt. Jag och barnen går till bibblan flera gånger i månaden. Att omge sig med böcker gör att det skapas ett intresse och det är svårt att som barn inte hitta något spännande. Att få sitt eget lånekort kan också kännas stort och spännande. Själv får jag också alltid med mig en hög med böcker som jag kanske inte haft en tanke på innan.

(null)

Ha böcker hemma

I min värld ska böcker inte gömmas undan utan stå framme. Ett hem med böcker skapar hemtrevnad och i barnens rum finns massor av barnböcker. Se till att de står framme så att barnen från tidig ålder enkelt kan nå dem och att de är lättillgängliga.

(null)

Läs bara läs

Det finns böcker om allt så med största sannolikhet finns det en bok om det som ditt barn är intresserad av. Och där är biblioteket återigen en fantastisk källa. Vi har lånat böcker om Pokemon, Roblox, Minecraft, Vasaskeppet, polisbilar, ja allt som barnen har visat intresse för. Och det spelar inte så stor roll vad de läser, bara de läser. Gillar de serietidninar, ja låt dem läsa serietidningar. Det viktiga är att lusten att läsa finns där och att läsningen blir något återkommande varje dag.

(null)


Påminn och tjata men skapa förutsättningar för mys

Om barnen har tråkigt. Be dem ta en bok och sätta sig och läsa. Om de vill spela TV-spel, säg att de ska läsa lite i först. Hjälp dem att bygga en mysig koja med kuddar, filtar och täcken där de kan sitta och läsa. Be dem att läsa högt för småsyskon, gosedjur eller dig. Ta med en bok ut i skogen och ha högläsning. Och ska ni resa bort, se alltid till att få med något att läsa. Jag har haft som regel att i den mån det går aldrig säga nej om de ber mig läsa för dem. 

(null)


Sätt upp mål och skapa utmaningar

Min åttaåring blir väldigt triggad av utmaningar. Jag skrev ju nyligen om läsborgarmärket som han tog i våras och hans fröken brukar varje lov skicka med läsbingon och andra läsutmaningar. Det kan handla om att läsa på olika platser, samtidigt som man äter något gott, på olika tider osv. Och så får de färglägga olika rutor. Du kan även göra egna läsbingo eller skriva ut från nätet. Detta sommarlov fick de inte med någon utmaning hem men jag uppmanade honom att göra en egen och det resulterade i att han ska läsa 100 böcker innan skolan börjar. Jag håller räkningen samt skriver upp alla titlar. Än så länge har han läst 61 böcker och även om det handlar om korta böcker som han läser ut på fem minuter så blir det ett sätt att hålla igång läsningen.

(null)

Förklara varför

Förklara för barnen varför det är viktigt att de läser. Att det gör att de lär sig fler ord, blir smartare, tränar sin hjärna, underlättar framtida skolarbete, får kliva in i massor av spännande världar, och framförallt för att det är så himla härligt.

(null)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress