Förra helgen tömde jag växthuset och vinterbonade trädgården. Jag får alltid en känsla av att jag kanske borde låta odlingarna vara kvar liite längre. Kanske kan det bli någon gurka till...Men när det väl är gjort känns det ändå lika skönt. För någon stans måst man ju ändå sätta punkt.
 
 
Jag plockade in allt som fanns kvar och fortfarande var ätbart. Tomaterna kommer att mogna efter hand så det gör inget att de var gröna.
 
 
Det blev många tunga lass men det är ju bara bra träning.
 
 
Björnbärsbusken intill växthuset har levererat lika mycket bär som vanligt. Vi flyttade den för några år sedan och jag var rädd att den inte skulle klara sig. Men som den trivs på sin nya plats. 
 
 
När växthuset var tömt fick där flytta in några ljuslyktor. I våras ställde jag ner vårt gamla skötbord i växthuset och det tjänstgör numera som planteringsbord. Då vi även klippte ner vår tujahäck förra helgen fick lite av häcken pigga upp tillsammans med ljusen.
 
 
Häcken hade växt sig väldigt hög och vi har velat lite fram och tillbaka gällande vad vi skulle göra med den. Då vi numera äger även granntomten har vi funderat på att ta ner häcken eller flytta den. Men vi insåg att en flytt nog var nästintill omöjlig så nu har vi klippt ner den och istället gjort en öppning i den in mot vår andra tomt.
 
 
 
Blomlådorna på framsidan fick sig lite uppfräschning de också. Ljung och cyklamen samsas numera med några av sommarens växter som än så länge får vara kvar.
 
 
 
Jag tycker att det är så fint med rosalila blommor tillsammans med silvriga blad.
 
 
Och även om trädgårdsväxterna har blommat över är de ändå ganska vackra där de står i sin vissenhet.
 
 
En ros har kämpat sig upp i den buskiga lavendeln som bara blir större för varje år.
 
 
 
Jag gillar även de rostiga höstfärgerna som breder ut sig nu. Och det känns skönt att veta att trädgården är redo för sin vintervila.
 
 
Jag ska bara peta ner några tulpanlökar i vanlig ordning. Och hoppas att rådjuren håller sig borta med hjälp av fårull även kommande vår.
 
 
För i sommar har de varit helt omöjliga och ätit upp det mesta som har kommit i deras väg. De enda höstanemoner som klarat sig är de som vuxit upp i jätteblåbärsbusken. Övriga är helt avbetade...
 
 
Och nu när vi har klippt ner häcken lär de väl få ännu bättre tillgång till vår trädgård.
 
 
Ljung verkar de dock inte gilla...och det enda som är kvar i grönsaksväg ute nu är vår grönkål. Men den är täckt med fiberduk och ska väl klara ett par minusgrader har jag förstått. Så den hoppas jag att vi får ha ifred ett tag till.
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress