I dag är det kanelbullens dag och jag skulle tro att jag kommer att få möjlighet att sätta tänderna i en smarrig bulle på min arbetsplats. Just nu är jag inne i en period då jag försöker att äta så lite socker som möjligt men jag utesluter det inte helt som jag har gjort i perioder tidigare. Är jag sugen på en bulle så äter jag en bulle. Punkt. Så idag ska jag äta bulle. För några år sedan testade jag dock att göra bullar utan vanligt vitt socker och de blev faktiskt kanongoda. Så dessa ska jag göra igen vid tillfälle. 
 
Ursprungsreceptet kommer från Organic by mommy men jag har ändrat lite då jag inte hade allt som behövdes hemma. Bland annat bytte jag ut kokossocker mot ekologisk lönnsirap. Och då jag inte hade varesig pofiber eller fiberhusk tillsatte jag mer bovetemjöl och mandelmjöl istället. Detta resulterade i att degen blev ganska lös så vid utbaket blandade jag i ännu mer mandelmjöl och bovetemjöl för att kunna få ihop degen. Resultatet blev dock väääldigt gott. 
 
 

Cirka 10-12 bullar

Du behöver

Till degen:

50 gram kokosolja
2 dl kokosmjölk (det vita lagret)
2 ägg
2,5 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl mandelmjöl
2 dl bovetemjöl + extra för utkavling
1 dl lönnsirap
1 tsk vaniljpulver 
1,5 tsk mald kardemumma
nypa salt

Till kanelkrämen:
80 gram färska dadlar utan kärnor + hett vatten
0,4 dl vatten
50 gram  ekologisk kokosolja
1,75 msk mald äkta kanel

Gör så här
Börja med att värma kokosoljan i en kastrull på svag värme tillsammans med lönnsirap och kokosmjölk till en jämn smet. Blanda alla andra ingredienser och blanda sedan ihop med smeten. Blanda väl och låt stå i 15 min för att svälla och binda samman. Gör kanelkrämen under tiden. Sätt ugnen på 180 grader. 

Hacka dadlarna i småbitar, lägg i en skål och häll hett vatten över. Låt stå i cirka tio minuter innan du häller av vätskan och lägger i resterande ingredienser. Mixa med stavmixer väl till en slät smet.

Patta/kavla sedan ut bröddegen med hjälp av bovetemjöl som hjälp för att inte kladda. Ha lite tålamod, bred sedan ut kanelkrämen på hela degytan och vik dubbelt. Skär sedan i avlånga längder på ca 1 cm i bredd och ringla/rulla till bullar. Lägg på en pappersklädd plåt eller i formar och baka ca 15-20 minuter i ugnen.

 
Emelie

men gud vad goda de såg ut! Detta måste jag testa! :D Tack för receptet och kika gärna in hos mig med. kram <3

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress