Måndag betyder ett nytt poddavsnitt av Ecofashionista och den här veckan pratar vi om hur influencers ofta uppmanar till överkonsumtion och hur tråkigt det är att kopiera en stil rakt av. Vi kommer även in på hållbara underkläder samt uppmanar alla att joina vårt skräpplockarevent #ecotrashionista.
 
 
Den 21 september är det nämligen Håll Sverige rent-dagen och jag hoppas att ni alla är sugna på att hjälpa till och plocka skräp. Jag har så himla svårt att förstå hur folk kan med att slänga sitt skräp vind för våg. Jag gick själv i Mulle när jag var liten och fick det liksom med modersmjölken att man inte skräpar ner. Mina barn går också i Mulle och för dem är det en självklarhet att sopsortera och att inte kasta skräp hur som helst.
 
När storebror var liten brukade vi plocka skräp till och från förskolan och det blev alltid flera kassar. Något av det värsta tycker jag är alla fimpar som dyker upp överallt. Så här står det om just fimpar hos Håll Sverige rent:
 
Fimpen är skräpets värsting. Enligt våra beräkningar slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år. Det motsvarar ungefär 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år. Samtidigt är fimpen undantagen från den nedskräpningsbot som finns i Sverige. Nästan alla svenskar, 93%, tycker att personer som slänger fimpar på marken ska kunna bötfällas.

Cigarrettfiltret består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat, som precis som annan plast blir till mikroplast om den hamnar i miljön. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, ämnen som även är farliga för naturen, bland annat kadmium som även finns i batterier. Studier visar att lakvatten från fimpar är akut giftiga för fiskar.

 Illustration: Håll Sverige rent
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress