Vi lever i en tid då vi ständigt är uppkopplade. Jag insåg härom dagen att min generation kommer att vara den sista som har vuxit upp utan internet, mobiltelefoner och appar. Som fortfarande minns hur det är att leva utan digital teknik i den utsträckning som vi har idag.
 
Detta gör att vi har väldigt mycket att förhålla oss till när det gäller våra barn jämfört med vad våra föräldrar hade. Det handlar inte längre bara om att uppfostra till att vara en bra person IRL eller att vara försiktig när man går hem från skolan. En väldigt stor del av den vakna tiden spenderas online och det är en helt egen värld i sig.
 
 
Nyligen läste jag Maria Dufvas Västa bästa nätet för min åttaåring och det är en bok som jag tycker att ALLA som har barn bör läsa. Inte bara själva utan tillsammans med sina barn. Vi körde högläsning på kvällarna och det blev väldigt många och bra diskussioner. Ett tips är att läsa den när ni har gott om tid för det kommer att komma många frågor, särskilt när du läser den för ett lite yngre barn.
 
 
För mycket av det som tas upp i boken kan kännas lite jobbigt att prata om men jag tycker att det underlättade att boken i sig gav svar på väldigt många av min åttaårings frågor plus att den är skriven med ett väldigt enkelt och pedagogiskt språk..
 
 
Precis som det står i boken kan vi föräldrar många gånger känna oss oroade för vad som kan hända på nätet och att när något blir tokigt blir barnen straffade med förbud. Detta gör att barnen många gånger inte kommer våga berätta för en vuxen om det händer något otrevligt på nätet. Jag tycker att likaväl som vi har en skyldighet att hålla koll på våra barn i den verkliga världen, lika viktigt är det att vi gör det online. Och det bästa sättet att göra det är att vi sätter oss in i barnens värld och också lär oss mer om de appar, spel och forum de vill vara i.
 
 
För likväl som vi inte släpper dem vind för våg utanför huset, likväl kan vi inte heller bara släppa dem vind för våg online.
 
 
 
Och det är jätteviktigt att vi pratar med barnen om näthat, utnyttjande och spelberoende. Samt andra baksidor med internet. I boken kommer även integritetsfrågan upp, får man exempelvis ta ett kort på vem som hels i vilken situation som hels och lägga ut på nätet? Och vad gör man om någon sprider en bild på dig mot din vilja?
 
 
Jag rekommenderar ALLA som har barn att läsa den här boken för sina barn redan på ett tidigt stadium. Min åttaåring hade som sagt tusen frågor då mycket i boken fortfarande är främmande för honom. Men nu är han fullt medveten om att han inte ska lägga upp personlig information på nätet, vad han får och inte får göra och att han inte ska lägga till personer som han inte känner som vänner i de onlinespel han spelar. Han dubbelkollar numera väldigt ofta saker med mig och är väldigt försiktig med vad han gör på nätet.
 
 
Det fanns även ett kapitel om spelberoende som blev lite utav ett uppvaknande för min spelglada kille. Och även om jag lånade boken på biblioteket tror jag att jag ska införskaffa ett eget exemplar för det här känns som en bok som kan vara bra att läsa tillsammans med jämna mellanrum.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress