15 februari 2020

Boktips och bokmål

Boktips

Även i år har jag som mål att läsa minst en bok i månaden. Förra året tror jag att jag landade på 26 utlästa böcker allt som allt och det är ljuvligt att ha hittat tillbaka till läsningen istället för att slötitta på telefonen. Att jag sedan läste en trillion barnböcker har jag inte räknat med. 

Här kommer en sammanfattning av de böcker jag har hunnit läsa ut än så länge i år. 

(null)

Årets första utlästa bok blev Kupongtjuven. En bok som jag köpte på Uddevalla secondhand före jul. En ganska mörk beskrivning av hur skam och skuld kan gå i arv generation efter generation men också en inblick i 1900-talets och inte minst 40-talets Sverige. Framförallt tyckte jag att den del som handlade om aborter innan fri abort infördes i Sverige var väldigt intressant. Historien finns alltid där att lära oss, det gäller bara att även blicka bakåt när vi ska gå framåt. 


(null)

Årets andra utlästa bok blev en klassiker.  Jag tror att jag läste Flugornas herre på högstadiet och även såg filmen då. Det här är en bok som tar upp frågor så som grupptryck, gruppdynamik och hur vi reagerar i en krissituation. I det här fallet är det barn och ungdomar som efter att ha blivit strandade på en öde ö försöker överleva. Något som snart leder till total katastrof. Jag tänker att detta är en bok att läsa tillsammans med sina tonårsbarn då det finns många saker som kan härledas till dagens samhälle. Inte minst hur det okända kan skrämma och skapa monster som inte finns. Vilket i sin tur kan locka fram människans vidrigaste sidor...


(null)

Varje steg du tag är den andra bok jag läst av Lisa Jewell och jag blev inte besviken. Sannerligen en riktig bladvändare. Men, utan att spoila, det är en jädra twist på slutet. Typ i sista meningen. Som jag til en början inte fick ihop då jag hade missat en viktig detalj. Som tur var läste  Liza boken strax efter mig och kunde förklara hur det hängde ihop. 

(null)

Jag brukar ha stenkoll på var mina böcker kommer ifrån men den här vete sjutton. Och då misstänker jag ändå att jag köpte den på Pocketshop nyligen... I vilket fall som helst så var Crimson Lake helt okej men inte mer. Den kändes som en enda lång transportsträcka och tog sig inte fören framåt slutet. Lite märkligt att den legat etta på New York times bestsellerlista om du frågar mig. 

(null)

Sist ut är Yoga girls bok som kom ut för ett par år sedan. En riktig feelgood-bok som blandar recept, klokskap och Yoga-positioner. Jag har följt henne på Instagram i många år så nu måste jag läsa hennes senaste bok också. Och lära mig att stå på händer...

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress