Jag har sett det så många gånger. I kommentarer i diverse miljögrupper på Facebook, i bloggkommentarer, i diskussioner vid fikabordet och i media i övrigt. Men framförallt i miljökretsar. Denna ständiga tävlan om vem som är mest miljövänlig. Ibland blir diskussionerna så snedvridna och hätska att jag får lust att kasta ut mobilen genom fönstret även om jag har insett att det inte är någon ide att ge sig in i det getingbo som kommentarsfälten ibland förvandlas till. För alla vill bara göra sin åsikt hörd och lyssnar inte på någon annan.

Någon efterfrågar ekologiskt kött och får slängt i ansiktet att hen borde bli vegan för äter du kött är du INTE miljövänlig. En annan undrar om det finns ekologisk välling att köpa och blir överöst med recept på hur man kokar egen samt får en moralpredikan om huruvida man vill förgifta sina barn med halvfabrikat. En tredje frågar om det ekologiska schampot hen såg på ICA är bra och får till svar att det bästa är att sluta tvätta håret helt för det har den som svarar gjort och det är såååå bra.

Och så fortsätter det. Borta är tanken på att vi alla egentligen vill samma sak men att vi har olika förutsättningar för att uppnå målet. Eller helt enkelt olika vägar att gå.

Tänk om vi istället kunde vara lite inkännande och inse att vi är på olika nivåer i vårt miljötänk men att vi alla vill dra vårt strå till stacken. Dessutom brukar de första trevande försöken att gå mot ett mer miljövänligt liv leda till att man längre fram gör ännu fler medvetna val och förändringar i sitt beteende. Men om någon i början av exempelvis mitt utbyte av skönhetsprodukter hade sagt till mig att helt sluta sminka mig för DET är det absolut bästa alternativet för mig och miljön ja då hade i vart fall jag backat och kanske inte letat vidare kring den uppsjö av bra alternativ som faktiskt finns.
För som en kollega sa till mig en gång, ska du vara 100 % miljövänlig, ja då får du helt enkelt ta livet av dig.

Så snälla, det är ingen tävling. Låt oss istället stötta varandra och uppmuntra till små steg mot ett mer miljövänligt liv. Och kasta inte skit på dem som faktiskt försöker. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.
 
 
Den här texten publicerade jag den 4 oktober 2016 här på bloggen men jag tyckte att den tålde att återupprepas. 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress