Du behöver
3 dl dadlar utan kärnor
2 dl vatten
1 1/2 dl mandelmjöl
1 dl kokosolja
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kardemumma
2 msk malen kanel
1 msk bakpulver
2 dl bovetemjöl
3 msk kakao
2 äggulor
3 dl kokosmjölk
4 äggvitor
Till chokladmousse
2 mogna avokado
1 dl kakao
2 msk honung
2 dl vatten
2 dadlar utan kärna
Valfri topping exempelvis kokos, granola eller nötter.
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Koka dadlar och vatten på svag värme tills det blir en grötaktig massa i cirka en kvart. Mixa mandelmjöl, dadlar, kokosolja, kryddor, bakpulver, mjöl, kakao och äggulor. Kör på full effekt och tillsätt kokosmjölken lite i taget.
Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten. Fördela smeten i en springform och grädda mitt i ugnen i cirka 50 minuter. Gör under tiden chokladmoussen. Mixa samtliga ingredienser till en fluffig mousse. Tillsätt vatten om det behövs.
Bred moussen över kakan, strössla med valfri topping, ät och njut.
Grundrecept från Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer.