Jag har alltid älskat att fotografera. Redan som liten fick jag min första kamera, ni vet en sådan där med filmrulle (japp, så gammal är jag) Och på gymnasiet valde jag till en kurs i foto och fick lära mig hela framkallningsprocessen med olika vätskor och mörkrum. Numera ser mitt fotograferande helt annorlunda ut och jag fotar så gott som dagligen men då främst med min iPhone. 

Något som jag numera lägger mer tid på än själva fotandet är att redigera mina bilder. I mina ögon är en bild aldrig klar innan den har redigerats. Som minst drar jag alltid upp ljuset och skärpan något, men ofta gör jag mer. 

(null)

Jag har genom att hålla på mycket med bildredigering insett att väldigt mycket av de vi ser i sociala medier inte är 100 % verklighet. De flesta vackra bilder är inte direkta avbilder av verkligheten utan har förskönats på olika sätt. Jag vill dock påpeka att det är skillnad på att redigera och retuschera bilder. Att förbättra en bild genom att ändra ljus, färger och med diverse filter är inte samma sak som att exempelvis göra en person smalare eller på andra sätt förändra en människas utseende. 

(null)

Bilden ni ser i inläggets början är samma bild som här ovan men efter ganska kraftig redigering. Jag tycker att man kan se själva efterarbetet av bilderna som en konstart i sig. 

(null)

Så vad har jag gjort i det här fallet och vilka appar har jag använt?

Jo, jag inledde med att redigera bilden i Snapseed (en gratisapp som jag redigerar alla mina bilder i telefonen med). Jag ljusare upp bilden, drog upp skärpan och tog bort en buske i vänsterkant som störde. Jag beskar även bilden. 

(null)

Sedan öppnade jag bilden i appen Lens Distortions och la till en lite kraftigare sol. 

Efter det öppnade jag bilden i appen Lightleap och la på en annan himmel. Detta moment kan ju diskuteras då det förändrar bilden markant men detta är väldigt vanligt när det kommer till bildredigering och ett roligt sätt att förändra en bild med en annars ganska trist himmel. 

(null)

Efter det gick jag in i Lens Distortions igen och la på ytterligare lite mer sol. Samt öppnade bilden i Snapseed igen och justerade himlen något ytterligare. 

Klart!

När det gäller bilder jag lägger upp på Instagram använder jag även två olika sorters filter i ytterligare en app. Om du gillade detta inlägg och vill få fler foto- och redigeringstips får du jättegärna lämna en kommentar eller klicka på det lilla hjärtat under inlägget så kan jag dela med mig av fler tips och trix framöver. 
Marie

Kul att se hur du redigerar dina bilder och så fina de blir

Svar: Tack, så roligt att höra :)
Erika Kvarnlöf

Tove

Tack så kul, jag har gått fotokurs för 1 år sedan men då med kamera och försökt få koll på alla inställningar och nu kul med lite redigeringstips kram o tack igen

Svar: Så roligt att höra! Jag håller faktisk kurser i att fota och redigera med mobilen. Det går ju att göra fantastiskt mycket med telefonen nu för tiden. Kan erkänna att jag är urkass på min systemkameras inställningar trots alla år av fotande.
Erika Kvarnlöf

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress