Detta inlägg är i samarbete med Skara Sommarland
 
Jag har inte varit på Skara Sommarland sedan jag var liten så den här sommaren tyckte vi att det var dags för ett besök. Inte minst hade barnen önskemål om att få åka dit och vi tyckte också att det var roligt med en utflykt då vi även i år satsade på enbart hemester. 
 
Skara Sommarland är en del av Parks and Resorts där alla parker arbetar tillsammans med hållbarhet och inför besöket lusläste jag därför deras hållbarhetsrapport och blev positivt överraskad. Jag tycker att det är viktigt att alltid kolla upp hur olika företag arbetar med hållbarhet och se om det är mer än fina ord. 
 
(null)
 
Parks and Resorts delar in sitt hållbarhetsarbete i fem fokusområden, medarbetare, gäster, djur, framtida generationer och vårt samhälle och såhär står det i deras hållbarhetsrapport
 
"Genom att välkomna människor ur alla åldersgrupper, med olika bakgrund, förmågor och livsöden vill vi vara en park för alla medarbetare och gäster. När vi rekryterar letar vi efter intressanta personligheter, inte imponerande cv:n. Våra parker ska vara tillgängliga och erbjuda en mångfald av upplevelser och utbud så att alla kan känna sig välkomna – alltid. Omsorgen om våra djur vet inga gränser och genom forskning, utbildning och bevarandearbete når den långt utanför våra parker. På så vis är vi en park även för alla djur. Utanför våra grindar finns ett samhälle för vilket vi vill vara en positiv kraft. Vi delar med oss av det vi kan bäst – glädjespridning – och vi bidrar till den regionala utvecklingen. Det vår verksamhet påverkar kan vi också påverka. Bidrar vi till klimatförändringarna kan vi också bidra till att minska dem. Bidrar vi till konsumtion kan vi också bidra till att göra den mer hållbar. På så vis blir vi en park för framtida generationer. Den resa vi har påbörjat är både lång och viktig"
 
(null)
 
Parks and Resorts hållbarhetsarbete utgår från något som de kallar sin kompass. Den fungerar som en plattform till ambitionerna och en grund att stå på när de drar riktlinjer för sitt arbete. 
 
(null)
 
Många gånger kan ju olika företags hållbarhetsarbete stanna vid enbart fina ord men vid vårt besök i parken såg jag många bra exempel på hur de verkligen arbetar med det ute i verkligheten. 
 
(null)
 
En viktig del i hållbarhetsarbetet är ju såklart att arbeta med dessa frågor aktivt och i verkligheten. Men en lika stor del är att faktiskt visa upp vad man gör. På så sätt skapas det en ökad medvetenhet i samhället och blir en påminnelse till alla att själva ta ansvar. Ett sådant exempel är dessa skyltar som sitter lite överallt i parken som jag såklart blav väldigt glad av att se. 
 
(null)
 
På dessa framgår att: 
  • 100 % grön el driver parken varje dag
  • När du pantar en burk sparar du lika mycket energi som används vid ett åk i Spinner. (Den åkte vi för övrigt flera gånger).
  • Sommarlands camping är Green Key certifierad. Certifieringen ställer höga krav på bland annat energi- och vattenanvändning. 
  • Skara sommarland har minskat sitt matsvinn med 60 %
  • Sockervadden görs på ekologiskt socker. 
  • Sedan 2021 är deras engångsmaterial fritt från plast.
  • Sedan 2017 har de minskat sin elanvändning med 25 %. 
 
(null)
 
När jag kikade i en av butikerna blev jag väldigt glad när jag såg att Skara Sommarlands kläder är GOTS-märkta. Som ni vet är ju just hållbart mode en av mina hjärtefrågor och just GOTS-märkningen är en av de starkaste miljömärkningarna när det kommer till kläder och textilier.  
 
(null)
 
Detta är något som jag hoppas att fler företag tar till sig. Att både arbetskläder och reklam-kläder som nyproduceras är GOTS. 
 
(null)
 
(null)
 
Idag mäter alla parker inom Parks and Resorts dagligen sitt svinn både i restauranger och i matkiosker, något som först inleddes som ett pilotprojekt på Skara Sommarland 2019. Medarbetarna på Skara Sommarland lyckades minska sitt matsvinn med hela 40 % bara genom att medvetandegöra hur mycket som slängs varje dag. Målet är att minska matsvinnet så mycket som möjligt i alla parker och i förlängningen också kunna se i detalj vilken typ av mat som genererar mest svinn, så att de kan göra justeringar på daglig basis ute i matkioskerna. 
 
Detta är toppen tycker jag och är något som uppmärksammas mer och mer i samhället. DEt är inte försvarbart att slänga så mycket mat som vi gör och här kan vi alla dra vårt strå till stacken. 
 
(null)
 
Vi tog dock med oss egen mat till parken och det fanns gott om mysiga ställen att slå sig ner och äta medhavd matsäck på.  
 
(null)
 
Även om en stor del av parken fokuserar på bad tycker jag att det fanns mycket annat roligt att göra också om du inte vill bada. Eftersom varken jag eller maken varit här sedan slutet av 1980-talet (!) mindes ingen av oss riktigt hur det såg ut. 
 
 
(null)
 
Något som jag själv upplever är att när man åker på semester kan det ibland bli lite si och sådär med sopsorteringen. Och då är jag ändå en sopsorterare av rang. Detta är något som Parks and Resorts också har tänkt på och därför försöker underlätta för sina besökare. På Skara Sommarlands camping får alla gäster en egen sorteringspåse när de checkar in, så att de själva på ett enkelt sätt kan sortera sina sopor direkt i husvagnen och sedan ta med hela påsen till våra sorteringsstationer. Och inne i parken såg jag flera sådana här sorteringskärl. 
 
Intäkterna från all pant som samlas in i parkerna skänks till olika välgörande ändamål. På så sätt bidrar pantinsamlingen till både social och ekologisk hållbarhet. Hurra!
 
(null)
 
När vi kom till vattenlandet var där väldigt mycket folk och vi fick lite smått panik. Men vi sprang på en bekant som gav oss världens bästa tips. Och det var att fortsätta in till Vågpoolen och slå sig ner där. Där fanns nämligen en stor gräsmatta och där var det både mysigare och inte alls lika trångt. Så där slog vi läger innan vi började att utforska vattenlandet. Ett bra tips om du som vi inte gillar att trängas. 
 
(null)
 
Efter ett dopp i Vågpoolen vågade vi oss på både Waka Waka och River Run. Här ovan ser ni en liten del av grsämattan som vi hängde på. 
 
(null)
 
Jag är egentligen inget fan av badland men tyckte faktiskt att detta var riktigt roligt. Waka Waka var enbart härlig och inte alls läskig. Och barnen fullkomligt älskade detta och hade kunnat bada i evigheter. "När kan vi åka till Skara Sommarland igen" är en fråga jag har fått många gånger efter att vi kom hem. 
 
(null)
 
Vi gjorde parken med dess attraktioner först, vi var på plats när de öppnade, och badade efter det. Det var perfekt då det var lite mulet på förmiddagen men sprack upp på eftermiddagen. 
 
(null)
 
Barnen blev väldigt faschinerade av karparna i sjön i parken. Fiskarna var jättenyfikna och kom fram så fort vi närmade oss vattnet. 
 
(null)
 
När barnen härjade bland vanliga rutschkanor och klätterställningar fick vi föräldrar oss fem minuters vila på en bänk. 
 
(null)
 
 Mina barn är åtta och elva år men gillar fortfarande sådana här rutschkanor och klätterställningar. 
 
(null)
 
Här nedan ser ni Sommarlandsväggen igen. Den är tryckt på flera ställen på Sommarland och gäller just för Skara Sommarland. 
 
(null)
 
Vi åkte flera av attraktionerna men Snake vågade vi oss inte på. Den såg ju fullkomligt livsfarlig ut...haha!
 
(null)
 
Det går utmärkt att utforska parken via en karta i deras app men jag gillar de traditionella pappersbroschyrerna bättre. De är kanske inte så hållbara men jag gillar dem. Och barnen har studerat den noggrannt hemma även efteråt och är måna om att den ska sparas. 
 
(null)
 
Det första vi gjorde när vi var på plats var att hopa på det lilla tåget som kör runt parken. På så sätt fick vi en bra överblick av parken.
 
(null)
 
Som jag nämnde i inledningen blev jag positivt överraskad av Skara Sommarlands hållbarhetsarbete och jag kan verkligen rekommendera att du läser Hela Parks & Resorts hållbarhetsrapport som du hittar HÄR

Två nya projekt kopplat till hållbarghet för i år är:

  • ett matsvinnprojekt där alla enheter i alla parker varje dag loggar sitt matsvinn för att de lättare ska kunna följa upp direkt.
  • Hållbarhetsambassadörer. I år har de hållbarhetsambassadörer i alla parker som för ut hållbarhetsarbetet i verksamheten och kommer med input på vad de tycker parkerna kan förbättra. Hållbarhetsambassadörerna är säsongare som brinner för hållbarhet och jobbar med allt från försäljning i kiosk, körning av attraktioner till städ och gästservice.
 
Det glädjer mig verkligen att se hur bra Parks & Resort och Skara Sommarland gör verklighet av sitt hållbarhetsarbete i alla led. Vi kommer helt klart att komma tillbaka.  
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress