Återigen närmar sig black friday och återigen delas sociala medier upp i två grupper. De som gladeligen handlar och uppmanar till konsumtion och de som bojkottar och uppmanar andra att göra likadant. De som delar rabattkoder till höger och vänster och de som meddelar att de inte kommer köpa en sak i ren protest.

 Jag skulle säga att samhället är mer svart eller vitt än så. Eller mer än white monday och black friday. Det är såklart enkelt att säga att du inte kommer köpa en vara billigare en viss dag om du inte behöver den. Men om du inte är så ställd i kassan och behöver en ny overall till ditt barn då? Om du har dammsugit second hand-marknaden men inte hittat någon? Inte ska du då skämmas för att du passar på att handla när det är rabatt. Ibland kan jag bli så nedrans trött på miljörörelsen som inte ser detta, utan istället skuldbelägger. Lika trött som jag blir på motsatsen som bara vräker ut prylar till höger och vänster. 

Istället borde fokus ligga på att var och en ser över sitt eget konsumtionsmönster. Att grunden är att vi ställer oss frågan: behöver jag verkligen detta? Om svaret är ja blir följdfrågan: kan jag köpa det på second hand eller låna? Om svaret blir nej är nästa steg att hitta en hyfsat hållbart producerat ny vara och sedan självklart leta efter den till ett bra pris.

Jag tror inte att vi kommer någon stans med att skuldbelägga eller hävda hur fantastiskt bra vi själva är. Alla har olika förutsättningar i livet. Men om alla istället försöker tänka på detta istället för att handla nytt utan eftertanke, tror jag att vi kommer en bra bit på vägen. 

Så visst ska vi sluta uppmana till överkonsumtion. Jag får absolut ångest över alla Influencers som vill få oss att köpa allsköns skit till en billigare peng året om. Men att handla eftertänksamt till ett rabatterat pris om möjligheten ges behöver inte heller vara något du måste skämmas över.

Som sagt, livet är inte så svart eller vitt. 

(null)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress