Nu är det inte så långt kvar innan #shopless2014 är till ända och jag måste säga att jag är grymt stolt över mig själv som faktiskt lyckades genomföra det. Mycket tack vare min vapendragare Ann-Christin som även hon har kört detta år av inget shoppande av kläder, skor eller accessoarer. Det intressantaste är att det faktiskt inte har varit särskilt svårt. Och då älskar jag ändå att shoppa kläder. Man blev faktiskt riktigt avgiftad efter ett tag och de sista månaderna har jag knappt tänkt på det alls. Nu har jag visserligen varit mammaledig sista tiden och kanske hamnat lite väl mycket i mysbyxeträsket men jag kan fortfarande, ett år senare, sätta samman nya outfits av det jag redan har i min garderob. Och då har jag inte en vansinnigt stor garderob även om jag skulle ljuga om jag sade att jag inte har en hel del kläder och skor.

 

Jag har dessutom blivit uppmärksam på hur stor miljöpåverkan vårt galna slit och slängsamhälle gör och tänker inte tokshoppa på rean på det nya året. Jag kommer fortsätta att hålla nere mitt shoppande och framför allt tänka på vad jag köper. Jag kommer till exempel att leta mer på second hand, något som jag redan nu gör till barnen i mångt och mycket. Att fortsätta byta kläder med vänner är också något som jag vill göra. Jag kommer även absolut att ordna fler klädbytarkvällar då det dessutom är ett perfekt tillfälle att träffas.

 

Jag vill absolut uppmana alla att försöka sig på ett år, eller i alla fall några månader av icke-shopping. Och då jag är fullt medveten om att detta kan te sig som ett I-landsproblem och att det finns många även i vårt land som har det så pass dåligt ställt att tanken på shopping redan nu är en omöjlighet vill jag påpeka att det är sådana som mig själv som jag uppmanar till detta. Personer som ibland kanske shoppar lite för ofta och lite för mycket i onödan.

  Här kommer därför mina bästa tips för hur man lyckas bli en ecochic ecofashionista utan att shoppa.

 

  • Gör det till en sport att sätta samman nya outfits av det du redan har i din garderob. Du kan genom att tänka till lite hitta massor av olika sätt att mixa och matcha som du kanske inte har tänkt på.

 

  • Sno stilen. Själv letar jag inspiration i bloggar, på Pinterest, på TV och i tidningar. Ser jag en snygg outfit brukar jag kopiera den genom att komma så nära som möjligt med det man redan har. Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro även om det så klart inte blir identiskt. Men hur kul är det att vara en exakt kopia av någon annan?

 

  • Anordna klädbytarkvällar med vänner. Tro mig, alla har saker i sin garderob som inte används och som skulle kunna glädja någon annan.

 

  • Byt kläder ofta med en vän. Det behöver inte vara någon med exakt samma stil eller storlek som du själv. Det gör nämligen att du kommer att testa plagg som du kanske inte hade lagt märke till i affären.

 

  • Låna kläder av varandra. Ska du på fest och behöver en fin klänning? Kolla med en vän om du kan få låna något plagg för en kväll. Själv lånade jag massor av mamma-kläder under min senaste graviditet.

 

Nedan ser ni några av mina outfits från i år. Fler hittar ni under kategorin Outfits eller om ni söker på #shopless2014 på Instagram.

 
 
Pia

Jag kommer börja med NobShopping januari-april
Tack för inspirationen

Svar: Härligt! Det kommer att gå kanonbra.
Kikan

Elisabeth Eriksson

Du är verkligen duktig och ett riktigt föredöme och en inspiration för andra! Jag lyckades inte helt med min föresats att inte "shoppa" något tills årets slut. Det blev en liten tröja efter mycket noga övervägande och ett linne att ha under tröjan. Fast jag urskuldar mig med att tröjan är inköpt i en lokal affär och linnet är ekologiskt, och dessa två plagg är toppenfina ihop med en kjol, som jag köpte till jul förra året,och denna outfit kommer jag att ha mycket nu i julbords- och jul och nyårshelgstid! Tar nya tag i januari! Kram mamma

Svar: Tack!! Kramar!
Kikan

Elisabeth Eriksson

Dessutom är tröjan från ett svenskt företag (läs om det på www.stylesweden.se)är väl inte fel heller!Mamma

Svar: Det får jag kolla upp :)
Kikan

Lillstrumpan

Tack för din inspiration! Många gånger när jag stått i affären och provat ett plagg som bara känns sådär har jag tänkt på dig och shopless 2014. Då har det inte blivit nåt inköp! Kan ju meddela att jag inte ångrat mig en enda gång 😊

Svar: Men vad roligt att höra!!! Och det är ju precis så, att om man avvaktar lite inser man att man egentligen inte behöver det där plagget. Kram!
Kikan

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress