Namntavla till lillkillen

Barnrum, Pyssel, Tavlor / Permalink / 3
Jag har även gått och klurat på en namntavla till lillkillen ett tag nu. Först tänkte jag göra en liknande namntavla som jag har gjort tidigare men även här insåg jag att det är väldigt smidigt med datorn då den inte genererar en massa skräp som måste städas undan och pysselsaker som måste plockas fram. Så det fick bli en sådan här tavla istället.
 
 

ABC-tavla

Barnrum, Pyssel, Tavlor / Permalink / 1
Jag har länge varit sugen på att göra en ABC-tavla till lillkillens rum. Jag funderade på olika tekniker att göra den i. Scrapbooking, decoupage, tyg...men till slut gjorde jag det enkelt för mig och gjorde den i datorn. På så sätt var det inte så mycket material som skulle plockas fram när inspirationen och tiden väl infann sig.
 

 
 

Citronmarängpaj

Recept / Permalink / 1
Den här underbara pajen brukar min mamma göra och när maken önskade sig den till efterrätt när han fyllde år var jag inte sen att skaffa fram receptet. Syrligt, smarrigt och precis lagom sött. En perfekt efterrätt med andra ord.
 
 
8-10 personer

PAJDEG

3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1 äggula
1 msk kallt vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Hacka samman vetemjöl och matfett
2. Tillsätt äggulan och vatten
3. Arbeta hastigt ihop till en deg
4. Låt degen vila i kylskåpet åtminstone en halvtimme
5. Gör under tiden citronkrämen


CITRONKRÄM

3 dl vatten
2 dl strösocker
saft av 2 citroner (1 dl)
5 strukna msk maizenamjöl
4 äggulor
rivet skal av 2 citroner
2 msk smör eller margarin

GÖR SÅ HÄR

1. Borsta citronerna noga i varmt vatten och torka av dem
2. Riv det yttersta gula på skalen
3. Pressa ur saften
4. Blanda vatten, socker, citronsaft och maizena i en kastrull
(Obs! ej aluminium)
5. Koka upp under omrörning och låt det koka ett par minuter
6. Ta kastrullen av värmen och vispa ner en äggula i taget
7. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och sjud under ständig omrörning tills krämen tjocknar (koka inte, krämen bränns lätt vid)
8. Ta krämen från plattan, rör ner citronskal och matfett
9. Låt krämen bli kall

PAJDEGEN

1. Värm ugnen till 225 grader
2. Tryck ut degen i en osmord pajform med löstagbar kant (24 cm i diameter)
3. Nagga degen med en gaffel och ställ den att vila i 15 minuter
4. Grädda därefter pajskalet mitt i ugnen i 15 minuter
5. Låt pajskalet kallna och fyll det sedan med citronkrämen
6. Ställ in i kylskåpet så att krämen stelnar

SÅ HÄR LÅNGT KAN MAN FÖRBEREDA !

MARÄNG

5 äggvitor
1 tsk vanillinsocker
1½ dl strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Värm ugnen till 150 grader
2. Vispa vitorna till hårt skum
3. Tillsätt socker och vanillinsocker och fortsätt vispa tills marängen är tjock och blank
4. Bred marängsmeten ovanpå pajen, forma den snyggt med en gaffel
5. Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter eller tills marängen fått fin färg
 
 
Till top