Återbruksmåndag - återvinn gamla och nya spetsar

Pyssel, Återbruksmåndag / Permalink / 0
Från och med i dag lanserar jag en ny rolig sak. Ni vet ju att jag brinner för miljöfrågor, älskar DIY-projekt och är svag för återbruk i olika former. Så från och med nu kommer jag att köra Återbruksmåndag här i bloggen.
 
Och vad menas då med det?
 
Jo, jag kommer att tipsa om olika saker som går att göra genom enkelt återbruk av saker och ting. Jag ogillar när saker måste slängas för att de går sönder och många gånger går det att ta tillvara på prylar och plagg bara genom att tänka till lite. Så min tanke är att varje måndag lägga upp ett inlägg där jag tipsar om olika saker ni kan göra. Det kan vara ett plagg som förvandlas till något annat, en pryl som får nytt användningsområde eller andra saker som helt enkelt får nytt liv eller nya användningsområden.

 
Den här första återbruksmåndagen blir det återbruk i dubbel bemärkelse. Jag väljer nämligen att återvinna ett gammalt inlägg på temat. Bara för att jag tycker att det är så bra att det bör upprepas. Nämligen hur du kan återvinna gamla spetsar på fantastiska sätt.
 
 
Jag har haft turen att få en massa vackra virkade spetsar av min faster och min farmor men det går även utmärkt att hitta dem på loppis. Burken som ni ser på bilden ovan är en vanlig burk från IKEA som jag har klätt med ett par spetsleggings som jag tog på en klädbytarkväll. Släng aldrig vackra strumpbyxor när de går sönder, det finns massor med bra saker att använda dem till. Det är faktiskt något som vi pratar om i veckans avsnitt av Ecofashionista.
 
 
Krukan på bilden har oxå fått sig en bit av nämnda spetsleggings. Växten, hjärtan på tråd, kommer förresten från vår bröllopsdukning. Våra vänner snodde med sig en bit, planterade och gav oss på vår ettåriga bröllopsdag. Så himla fint!
 
 
I vårt vitrinskåp har jag också satt en bit virkad spets.
 
 
En bit spets kan även förvandlas till ett vackert halsband.
 
 
Eller piffa upp ett par skor.
 
 
Dekorera ett par shorts.
 
 
Eller min favorit, som hårband.
 

En mössa fyra broscher

Miljövänligt, Outfits / Permalink / 0
Som jag skrev om härom dagen så fyndade jag en mössa i ull förra året på vårt lokala COOP. Den är en sådan där perfekt modell som sitter skönt, är lagom varm men ändå ganska tunn. Desutom har den där perfekta grå nyansen som jag gillar. Och den går att vika upp olika högt, eller inte vika upp alls, och jag gillar plagg och acessoarer som går att variera på olika sätt. Ni som känner mig vet även att jag är svag för vackra broscher och just broscher går ju också att använda på många olika sätt.
 
 
Det jag har fastnat för senaste tiden är att sätta broscherna på mössan. Jag tycker att det är så fint och det kan piffa upp den enklaste mössan. Nu har ju jag visserligen köpstopp men annars är just broscher något som jag alltid spanar efter på loppis och de går ofta att fynda för en billig peng. Den på bilden ovan är mitt senast tillskott som gick på några ynka kronor.
 
 
Den här fina gröna varianten är ockås ett loppisfynd. Den är jag även sugen på att sätta i ett sidanband och fästa runt halsen inom kort.
 
 
Ytterligare en loppad brosch som inte kostad många spänn.
 
 
Just den här är inget loppisfynd, den köpte jag för många år sedan utan att egentligen veta vad jag sulle ha den till. Men jag tyckte att den var så vacker at jag helt enkelt inte kunde låta bli. Och nu använder jag de ofta. Det som är roligt med just broscher är att de går att använda på så många olika sätt, det är bara fantasin som sätter gränser.

Att vara först med semmelpops

Ekologiskt, Recept / Permalink / 0
Vi närmar oss semmeltider och de senaste åren har ju semlan fullkomligt gått bananas och presenterats i galet många olika varianter. I år ska jag nog satsa på att baka en sockerfri variant men jag kan ju inte låta bli att skryta lite om att JAG faktiskt var den som uppfann de ekologiska semmelpopsen. Det vill säga minisemlor på pinne.
 
Jag tror att just det inlägget är ett av mina mest spridda när det kommer till recept och jag har fått både ris och ros. Jag minns bland annat att någon gjorde sig lustig över att semmelpops är sådant som uppstår i ett land med alldeles för lång föräldraledighet. Så kanske det är men allt blir ju lite roligare i miniformat, och på en pinne.
 
 
 
 
 
Till top