Jag har snöat in lite på rulltårta för tillfället. Det är lätt att baka, blir supergott och kan varieras i oändlighet. Så nu till jul var jag ju tvungen att testa det här receptet. Smarrigt blev det!
 


Ingredienser
3 st     ägg
1,5 dl     strösocker
2 dl     vetemjöl
1 tsk     ingefära
2 tsk     kanel
1 tsk     kryddnejlika
0,5 tsk     bikarbonat
2 msk     filmjölk, eller yoghurt

Fyllning
1,5 dl     vispgrädde
1,25 dl     lingonsylt, rårörd, eller vanlig kokt

Tillagning
1. Sätt ugnen på 250°.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda de torra ingredienserna väl. Rör ned dem i ägg- och sockerblandningen. Rör till sist ned filmjölken eller yoghurten.
4. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min.
6. Sockra kakan på ytan och stjälp upp den på bakplåtspapper. Pensla med kallt vatten på papperet och lossa det försiktigt.
7. Täck kakan med en lätt fuktad duk och låt den svalna.
8. Vispa grädden och blanda med lingonsylten. Bred ut lingongrädden när kakan kallnat. Rulla ihop och lägg den i frysen. Ta fram den en halvtimme före serveringen och skär den i skivor.
 
Recept från Allt om mat
 

29 november 2013

Jag är en stjärna

I kväll har det pyntats färdigt inför advent i vårt hem. Och hur mycket jag än älskar att pynta och julpyssla så svär jag likt förbannat lika mycket varje år när de ack så vackra men vansinnigt svårhängda pappersstjärnorna ska upp. Hur kommer det sig att ingen har kommit på ett smart sätt att dels sätta ihop dem och dels få dem att hänga rakt? Eller har någon gjort det? Dela med er i så fall?

 

Själv började jag lite lugnt att ta mig an en av stjärnorna. Rutinerat kollade jag först att glödlampan fungerade. Sedan vecklade jag ut stjärnan, lirkade in lampan och sladden, kämpade i tio minuter med att få ihop eländet, gjorde till slut en dubbelknut med tanken att det ju är ett tag tills den ska ner och att jag får ta det problemet då. Sedan hängdes stjärnan på plats och efter lite krångel lyckades jag faktiskt få den att hänga rakt. Nöjt betraktade jag mitt verk och slog fast att det ju faktiskt gick ganska smärtfritt i år trots allt. Och så var det dags att tända. Och vad händer? Lyser den fint och vackert? Svar nej. Den lyser inte alls. Asförbannad sliter jag ner alltihopa. Kutar ut och hämtar en ny glödlampa och gör om allt en gång till. Förbannar dubbelknuten, får inte stjärnan att hänga rakt och krånglar en bra stund innan allt är på plats igen. I med sladden och…inget händer. På gränsen till vansinne slänger jag mig ner på golvet och inser att jag har satt i fel sladd. Jag har satt i sladden till lampan som står i fönstret. Stjärnan fungerade således från första början. Jag kunde inte låta bli att asgarva åt mig själv. Efter det var det bara att djupandas en stund för att sedan gå vidare till ytterligare två stjärnor som skulle upp. Om det gick smärtfritt? Jo, hyfsat. Om jag gjorde dubbelknutar? Självklart.

 

 

28 november 2013

Adventspyssel

Pyssel Tavlor

Här ser ni ytterligare exempel på lite adventspynt som har kommit fram här hemma. Även tavlan är ny då jag äntligen fick tummen ur och satte in något i ramen som jag köpte för ett tag sedan. Det fick bli en fras som jag tycker om och som vi även hade som väggord i vår förra lägenhet.
 
Ljusen har jag pyntat med tygband från Panduro och två olika sorters metallhjärtan som jag har sedan tidigare år. På söndag är det dags att tända första ljuset.