I söndags eldade maken och vår granne lite ris uppe i skogen och när elden hade lagt sig och glöden återsod passade vi på att grilla. Även om det var lite halvdåligt väder var det mysigt att sitta ute och äta. Jag är så tacksam att vi bor som vi bor med tillgång till skogen alldeles runt knuten. Jag tog mig även en sväng med kameran och fotade lite.
 
Jag passade även på att åka till handelsträdgården och fynda på rean på förmiddagen. Jag älskar dessa reor då man fullkomligt kan gå loss bland alla blommor och växter. Som ni kan se på bilden fick jag med mig en hel drös hem och jag fick ner samtliga i jorden samma dag också. Jag tänker att om de inte hamnade på exakt den plats jag vill ha dem så kan jag ju flytta dem till våren. Nu hoppas jag bara att det kommer rea på rosor också för det har jag fyndat tidigare år. Men tyvärr har jag lyckast ha ihjäl flera av dem.
 
 
 
Ända sedan Kemikalieinspektionen publicerade sin rapport Tillsyn av plastvaror 2015 nu i dagarna, där det  framkom att det påträffades förbjudna kemikalier i nästan var tionde vara av plast som analyserades, har jag undrat vilka produkter det gäller. Är det något jag har eller har haft i mitt hem? Det nämndes ju en haklapp och ett regnskydd till en barnvagn exempelvis. Så jag mailade Kemikalieinspektionen och bad att få listorna skickade till mig. Med fasa ögnade jag igenom tabellerna och insåg att haklappen heter Skummis och kommer från Färg och form. Just en sådan haklapp som jag hade till min äldste son (fast med ett annat motiv) när han var liten. Innan jag blev lite mer hardcore eko och tillika kemikaliedetektiv...Denna innehåller alltså höga halter av ftalaterna DIDP och DINP

Jag vet att det inte finns någon anledning att gripas av panik. Vi utsätts för så sjukt många olika farliga ämnen i vardagen. Vi andas in avgaser i väntan på bussen, får i oss en cocktail av ämnen via det vi äter, pillar på elektronik som släpper ut otrevligheter. Och så kan jag fortsätta i oändlighet. Men detta gör mig framförallt förbannad. Heligt förbannad! Hur är det möjligt att ämnen som är hälsofarliga fortfarande kan finnas i produkter till våra barn? Och i saker, som i det här fallet en haklapp, som är direkt kopplade till vad de får i sig när de äter.

Jag känner att nu räcker det. Nu får det f-n vara nog! För dessa är ju bara några av alla de produkter som finns på marknaden som råkade komma med i testet. Tänk så många andra det finns....

Nedan ser ni en lista på de produkter där gränsvärde i lagstiftningen överskrids och varan med andra ord är olaglig.
 • Diono - Regnskydd Paraplyvagn, Diono, Babyland Online Nordic AB (Höga halter av SCCP och DEHP vilket är en ftalat som är förbjuden att använda i leksaker och barnavårdsartiklar som kan stoppas i munnen)
 • Haklapp, Skummis, Färg och Form Sweden AB (höga halter av DIDP och DIMP vilket är ftalater som är förbjudna att använda i leksaker och barnavårdsartiklar som kan stoppas i munnen)
 • Yoga/Pilates Matta, Abilica, Mylna AB (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja)
 • Skrivplatta, Office D, Office Depot Svenska AB (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja)
 • Väska, Mayhem, SBI Sport AB (höga halter av kadmium)
 • Fodralväska, Dolce Vita, Husby-Rekarne Transport AB (skal-man.se) (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja)
 • Förpackning badkarsmatta, Duga, Albert & Herbert Överskott i Hudiksvall AB (höga halter av kadmium)
 • Badrumsmatta, Core, Jysk (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja)
 • Badrumsmatta, Sympatex, Jula (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja)
 • Duschslang, Cur Aqua, Jula (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja)
 • Duschdraperi, Facebook, Sortiment.se (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja och även kadmium)
 • Förpackning till duschdraperi Dollarstore, Dollarstore (höga halter av kadmium)
 • Skyddshuv till förhöjd odlingslåda Mini, Pop Up Cloche Cover for grow bed, Willab Garden AB (höga halter av SCCP vilket är klorparaffiner med kort kolkedja)
 
Utöver dessa som alltså innehåller ämnen som gör att varan är förbjuden så finns ett gäng på listan där varan innehåller mer än 0,1 % av ett eller flera ämnen på kandidatförteckningen, och då ska företagen informera om innehållet (andra företag som köper varan ska få informationen automatiskt och en konsument ska få den på begäran).
 
Efter en snabb googling ser jag att flera av produkterna fortfarande finns ute på marknaden...
 
Haklappen Skummis från Färg och form som innehåller höga halter av DIDP och DIMP vilket är ftalater som är förbjudna att använda i leksaker och barnavårdsartiklar som kan stoppas i munnen.
De senaste dagarna har det kommit nya larm om giftiga kemikalier i våra hem. Bland annat hittade  Kemikalieinspektionen vid stickprov farliga kemikalier i 82 av 160 plastvaror. I 20 fall var övertrampen så svåra att säljaren har anmälts till åklagare. Dessa gifter påträffades bland annat i en haklapp, barnvagnstillbehör och träningsutrustning.
 
Även om jag (tyvärr) inte är ett dugg förvånad är det trots allt bra att detta uppmärksammas så att alla faktiskt kan göra något för att förbättre situationen. Även om det är lätt att drabbas av kemikaliepanik så går det att systematiskt göra hemmet miljövänligare och giftfriare. Nedan hittar ni mina bästa tips på vad ni kan göra och vad vi har gjort än så länge. Listan är ett gammalt inlägg som jag har uppdaterat utifrån hur vi har det idag.
 

I barnrummet

Att undvika plastleksaker är svårt. Grabbarna har ärvt många leksaker och den tanke jag en gång hade om att helt undvika plastleksaker kom på skam ganska fort. Men jag har varit noga med att se till att de bitleksaker som lillebror har använt är helt giftfria.  Och om jag skulle ge ett råd till nyblivna och ännu inte plastförstörda föräldrar så är det att undvika bitsaker i plast så långt det går. Ett jättebra tips är giraffen Sophie. Den älskade min son och den är helt giftfri. Jag ska tipsa er om fler bitleksaker och andra bra leksaker inom kort.

Båda mina grabbar älskar Duplo och storebror även Lego och efter att ha rådfrågat Ulrika Dahl (kemikalieexpert på Naturskyddsföreningen) fick jag veta att just Duplo och Lego är ok, baserat på det vi vet idag. Så det känns ganska tryggt.

Jag tvättar alltid alla barnkläder innan barnen använder dem. Det finns mängder med kemikalier i kläder. Helst av allt ska man satsa på ekologisk och GOTS-märkt bomull och jag köper även mycket kläder på second hand. Då har förhoppningsvis alla läskiga ämnen försvunnit och dessutom är det bra för miljön med återanvändning.

Att våttorka barnrummet en gång i veckan är också bra. Då torkar man bort läskiga  ämnen som har hamnat i dammet. Vi har även målat väggar och tak med Lady Sensitive vilket är en färg som inte innehåller lika många läskiga ämnen som annan färg och nu senast tapetserade vi lillebrors rum med en giftfri och ekologisk tapet.

När det gäller nappar och nappflaskor har barnen gillat de vanliga napparna från MAM men i dagsläget finns det bättre alternativ i naturgummi att välja på. Till lillebror har vi uteslutande använt oss av glasnappflaskor. 

När det gäller tallrikar och bestick har vi använt vanliga teskedar och de gafflar vi själva använder samt vanligt porslin. Tyvärr även bambu som på senare tid visat sig innehålla melanin, så det går numera bort.

Jag har aldrig använt mig av våtservetter till barnen. Jag gör egna av papperstvättlappar. Varför man ska undvika de färdiga som i dag är väldigt vanliga kan ni läsa om här.

 

I köket

Jag har bytt ut alla plastredskap mot trä, porslin och metall. Framförallt plast som kommer i kontakt med värme bör undvikas. Jag värmer numera aldrig mat direkt i matlådan av plast utan lägger upp maten som ska värmas på en tallrik. Vi har lagt undna alla plastmatlådor och använder bara matlådor i glas och rostfritt stål. Stekpannan av teflon har jag kastat ut och numera använder vi bara gjutjärnspannan och stekspade av metall.

Vi försöker så långt det är möjligt att köpa ekologisk och närproducerad mat. När jag väljer produkter i affären är det framförallt KRAV och EU-ekologiskt jag väljer. Det är två märkningar med höga krav som jag litar på. (Jag återkommer med ett inlägg om detta). När det gäller frukt och grönsaker är det vissa saker som jag avstår ifrån att köpa om det inte finns ett ekologisk alternativ och det är bananer, vindruvor och paprika. Jätteräkor varken köper jag eller äter längre. Se filmen Anti scampi så kommer ni också att låta bli.

Jag försöker att undvika varor med allt för konstiga e-nummer. Om man tycker att det är svårt att hålla isär alla e-nummer kan man läsa mer på Äkta vara. Men om en vara är full av konstiga ämnen och har en väldigt lång innehållsförteckning, undvik den. Varför ska man stoppa i sig sådant som man inte vet vad det är liksom?

Vill ni läsa ett grymt bra och informativt inlägg om plast i köket och vad ni bör tänka på rekommenderar jag Ekomorsans inlägg Var börjar man plastbanta.

 

I badrummet

Jag har bytt ut samtliga skönhetsprodukter mot ekologiska produkter fria från läskiga ämnen. Jag har tidigare tipsat om olika produkter så kolla in kategorin Miljövänligt för fler tips eller lämna en kommentar om det är något särskilt ni undrar över. 

Till grabbarna använder jag än så länge bara vatten och lite tvål när det behövs. Schampo, duschcreme och andra sådana produkter är helt onödiga för små barn.

 

Städning

Jag använder knappt några rengöringsmedel alls. Till golven är det såpa som gäller och så även när vi ska rengöra ugnen. Sedan jag upptäckte mirakeltrasan har jag helt slutat att använda fönsterputs. I övrigt är det vatten och blöt trasa som gäller. Det tar bort det mesta. När det gäller diskmedel och tvättmeddel använder vi enbart sådant som är märkt med Naturskyddsföreningens Bra miljöval samt är oparfymerat. Och sköljmedel använder vi aldrig.  

På samhällsnivå

Jag tycker att det är viktigt att vara en ifrågasättande konsument och jag brukar ofta maila till företag och påpeka om jag tycker att något verkar konstigt eller om jag vill fråga om något specifikt ämne. Jag brukar berömma personalen i de affärer det finns många bra ekologiska alternativ och fråga efter de produkter jag saknar. För om ingen frågar vet ju inte affärerna vad det är vi vill ha.

Lite mer rabiat och barnslig brukar jag vara i köttdisken då jag högt brukar gå och prata för mig själv och säga saker som ”Dansk fläskfilé, nä fy sjutton det vill jag inte ha!”. Jag har fått en del konstiga blickar men ibland tror jag att folk vaknar till lite när de hör sådant. Vi köper enbart svensk kött, helst KRAV-märkt och närproducerat.

Det här blev en lång text och jag vet inte om någon orkar läsa till slutet. Men jag lovar att fortsätta med fler, kortare inlägg, med tips och tankar om hur man kan leva ett giftfriare liv. Håll utkik!